Starea de saturatie a rocilor

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Primul, de refera la masura in care fiecare din fluidele existente in roca participa la ocuparea volumului de pori. Volumul de pori se poate referi la carote, la zacaminte, la parti din zacaminte etc. Privita astfel, starea de saturatie reprezinta un parametru global si constituie o medie pentru volumul considerat. Daca acest volum este divizat in mai multe parti, fiecare parte poate fi caracteriz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Starea de saturatie a rocilor

Primul, de refera la masura in care fiecare din fluidele existente in roca participa la ocuparea volumului de pori. Volumul de pori se poate referi la carote, la zacaminte, la parti din zacaminte etc. Privita astfel, starea de saturatie reprezinta un parametru global si constituie o medie pentru volumul considerat. Daca acest volum este divizat in mai multe parti, fiecare parte poate fi caracterizata de o alta stare de saturatie, care reprezinta, de asemenea, un parametru global pentru volumul in cauza. In mod obisnuit, in felul acesta se defineste starea de saturatie la scara macroscopica.

Cel de al doilea mod de abordare are in vedere modul in care fazele fluide sunt dispuse in pori, mai precis, locul pe care il ocupa fluidele in porii individuali sau in grupurile de pori vecini. Aceasta este starea de saturatie la scara micro. Intre cele doua exista, asa cum se va vedea mai departe o anumita legatura, fara a exista o dependenta stricta. In cele ce urmeaza vor fi discutate, pe rand, cele doua aspecte ale starii de saturatie.

O modalitate obisnuita de a scrie valorile saturatiilor este sub forma procentuala. Spre exemplu, in loc de a scrie Sa = 0,25, se scrie Sa = 25%. Este vorba, evident, de procente volumice. Starea de saturatie joaca rolul de functie sau de variabila, dupa caz. Indiferent de situatie, reprezentarea starii de 13213w2210n saturatie are aceeasi particularitate cu reprezentarea compozitiei sistemelor cu doi si cu trei componenti (v. vol. I, p. 38 si 54). In figura 14.1. este ilustrat modul de reprezentare a starii de saturatie.Ca aplicatie, pe reprezentarea din figura 14.1. se vor surprinde cateva din starile de saturatie din zacamintele de hidrocarburi si din carotele extrase din aceste zacaminte:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.