Stanica Ratiu - caracterizare

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

Personajul are ținuta îngrijită, e un om în pas cu moda și degajă multă hotărâre. „Era roșu la față, fără să fie propriu-zis gras, de o sănătate agresivă, constrastând cu părul mare și negru, foarte creț și cu mustață în chip de muscă. Un guler tare și înalt ținea o cravată înfoiată ca o lavalieră. Venise îmbrăcat într-un costum de soie-écrue deschis și Felix fusese izbit, de la început, de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stanica Ratiu - caracterizare

Personajul are ținuta îngrijită, e un om în pas cu moda și degajă multă hotărâre. „Era roșu la față, fără să fie propriu-zis gras, de o sănătate agresivă, constrastând cu părul mare și negru, foarte creț și cu mustață în chip de muscă. Un guler tare și înalt ținea o cravată înfoiată ca o lavalieră. Venise îmbrăcat într-un costum de soie-écrue deschis și Felix fusese izbit, de la început, de lărgimea hainei și de ridicula dimensiune a canotierei de paie, care abia îi cuprindea părul”.
Ceea ce nuanțează autorul în cazul lui Stănică este vocea. Când intră în casa lui Costache, „Stănică vorbea sonor, rotund, cu gest artistic și declamator”.
Stănică provine dintr-o familie foarte numeroasă. Astfel, puțina avere pe care a avut-o s-a risipit împărțindu-se între rude. Stănică este astfel hotărât să recapete prin indiferent ce mijloc banii care să-i asigure traiul.

Arma lui secretă este arma cuvintelor. Plasate cu dibăcie, cuvinetele lui, urmate de înclinări semnificative din cap, de gesturi ale mâinii sau semne făcute cu ochiul se transformă în adevărate săgeți otravite.
Stănică seamănă cu moș Costache în unele privințe. El împrumută bani de la toți, chiar și de la tanti Marina. Auricăi îi spune că viața e un „lung martiriu”, iar Aglaei îi spune că trebuie să-i redea Olimpiei libertatea devreme ce nu-și poate găsi un loc potrivit lui în societate.
Stănică este cel mai vorbăreț personaj al operei, dar asta nu-l împiedecă să întreprindă acțiuni pur raționale calculate premergător. De Olimpia s-a legat sperând că va avea o situație materială sigură, dar nu are pentru ea nici unul dintre nobilele sentimente trâmbițate cu diferite ocazii. O cultivă pe Georgeta, întreținuta unui general, o prostituată influentă.

Dotat cu o locvacitate desăvârșită, ține discursuri despre morală, religie, societate, despre familie în care vede un fundament al societății. Ov. Cromălniceanu în consideră „Un Cațavencu al ideii de paternitate”. „<> e <<țărișoara>> lui Stănică, și nouă din zece vorbe ale sale se întorc la ea”.
Impostor, volubil, grosolan, trivial, demagog, patetic și năucitor de locvace, Stănică „are geniu”, adoptă maniere distinse cu Aglae, pe Aurica „o ia în brațe și o sărută viguros”. Bun cunoscător de oameni, exercită asupra interlocutorului o influență puternică, are o capacitate de adaptabilitate fantastică, este un actor talentat, jucând cu fiecare alt rol, în funcție de interes. În timpul bolii lui Costache Giurgiuveanu, Stănică îi povestește despre decesele unor persoane, „cu o viteză satanică”, înspăimântându-l pe bătrân.

În cursul bolii lui moș Costache, Stănică are o singură preocupare: găsirea banilor. Profită de ocazia ivită și de conjuctura favorabilă și îi fură banii lui moș Costache sub ochii plinin de groază ai bătrânului care are un subit șoc și moare: „ba-banii, pungașule”. După ce a ascuns cu grijă banii, o părăsește pe Olimpia fără remușcări și se căsătorește cu Georgeta, țintind parvenirea economică și chiar politică.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.