Standardul international de contabilitate IAS 15

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 7.50

nivel: Liceu

Prezentarea informatiilor care reflecta efectele variatiei preturilor este incurajata in cazul altor entitati, in vederea promovarii unor raportari financiare cu caracter mai informativ. 6. Preturile se modifica in timp, ca urmare a diversitatii de factori economici si sociali specifici sau generali. Factorii specifici, cum ar fi modificari ale cererii si ofertei sau tehnologiei pot genera crester[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Standardul international de contabilitate IAS 15

Prezentarea informatiilor care reflecta efectele variatiei preturilor este incurajata in cazul altor entitati, in vederea promovarii unor raportari financiare cu caracter mai informativ. 6. Preturile se modifica in timp, ca urmare a diversitatii de factori economici si sociali specifici sau generali. Factorii specifici, cum ar fi modificari ale cererii si ofertei sau tehnologiei pot genera cresteri sau descresteri semnificative ale preturilor, independente unele de altele. In plus, factorii generali pot avea ca efect o modificare a nivelului general al preturilor si, prin urmare, a puterii generale de cumparare a banilor.

7. In cele mai multe tari, situatiile financiare sunt intocmite pe baza costului istoric, fara a se tine seama de modificarile nivelului general al preturilor sau de modificari ale preturilor specifice ale activelor detinute, cu exceptia masurii in care imobilizarile corporale ar fi putut fi reevaluate, sau a masurii in care stocurile sau activele curente ar fi putut fi reduse la valoarea realizabila neta. Informatiile cerute de acest Standard sunt menite sa-i faca pe utilizatorii situatiilor financiare ale unei intreprinderi constienti de efectele variatiei preturilor asupra rezultatelor activitatii acesteia.

Cu toate acestea, situatiile financiare, fie ca sunt intocmite pe baza metodei costului istoric, fie pe baza unei metode care reflecta efectele variatiei preturilor, nu intentioneaza sa indice, in mod direct, valoarea intreprinderii, considerata un intreg. 8. Intreprinderile carora li se aplica acest Standard trebuie sa prezinte informatii care sa evidentieze elementele stabilite in paragrafele 21 la 23, folosind o metoda contabila care sa reflecte efectele variatiei preturilor.

9. Informatiile financiare constituite ca raspuns Ia efectele variatiei preturilor pot fi intocmite in mai multe feluri. Una din modalitati prezinta informatiile financiare din punct de vedere al puterii generale de cumparare. O alta modalitate prezinta costul curent in locul costului istoric, recunoscand variatiile preturilor individuale ale activelor. O a treia modalitate combina cele doua metode.

10. La baza acestor metode stau doua abordari principale in determinarea profitului. Una dintre ele recunoaste profitul dupa ce a fost mentinuta puterea generala de cumparare a capitalului social al intreprinderii. Cealalta abordare ia in calcul profitul dupa ce capacitatea de functionare a intreprinderii a fost mentinuta si poate sau nu sa includa o ajustare a nivelului general al pretului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.