Standardul international de audit

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Modificarile evaluarilor la valoarea justa care apar in timp pot fi tratate in diferite feluri in baza unor cadre diferite de raportare financiara. De exemplu, anumite cadre de raportare financiara pot cere ca astfel de modificari sa fie reflectate direct in contul de capital propriu, in timp ce altele pot cere reflectarea lor in venituri.

2.2.Desi acest ISA ofera instructiuni priv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Standardul international de audit

Modificarile evaluarilor la valoarea justa care apar in timp pot fi tratate in diferite feluri in baza unor cadre diferite de raportare financiara. De exemplu, anumite cadre de raportare financiara pot cere ca astfel de modificari sa fie reflectate direct in contul de capital propriu, in timp ce altele pot cere reflectarea lor in venituri.

2.2.Desi acest ISA ofera instructiuni privind auditul evaluarilor si prezentarilor de informatii privind valoarea justa, probele de audit obtinute din alte proceduri de audit pot fi si ele probe de audit relevante pentru evaluarea si p 757h75h rezentarea informatiilor privind valoarea justa. De exemplu, procedurile de inspectie pentru verificarea existentei unui activ evaluat la valoarea justa pot genera si probe de audit relevante despre valoarea sa (cum ar fi starea fizica a unei investitii imobiliare).

2a. ISA 500, "Probe de audit", paragraful 16, cere auditorului sa utilizeze asertiunile intr-un mod suficient de detaliat pentru a forma baza pentru evaluarea riscurilor existentei denaturarilor semnificative si pentru structurarea si efectuarea altor proceduri de audit ca raspuns la riscurile evaluate. Evaluarile si prezentarile de informatii referitoare la valoarea justa nu sunt ele insele asertiuni, dar pot fi relevante pentru alte asertiuni specifice, in functie de cadrul de raportare financiara aplicabil.

3.3. Auditorul trebuie sa obtina suficiente probe de audit adecvate ca evaluarile si prezentarile de informatii privind valoarea justa sunt in conformitate cu cadrul identificat de raportare financiara aplicabil al entitatii. Paragraful 22 al ISA 315 "Intelegerea entitatii si a mediului sau si evaluarea riscurilor de denaturare semnificativa" cere auditorului sa obtina o intelegere a cadrului de raportare financiara aplicabil utilizat de catre entitate.

4.4.Conducerea este responsabila cu efectuarea evaluarilor si prezentarilor de informatii privind valoarea justa, incluse in situatiile financiare. Ca parte a indeplinirii responsabilitatii sale, conducerea trebuie sa constituie un proces de raportare contabila si financiara pentru determinarea evaluarilor si prezentarilor de informatii privind valoarea justa, sa selecteze metode adecvate de evaluare, sa identifice si sustina in mod adecvat orice ipoteza semnificativa utilizata, sa pregateasca evaluarea si sa se asigure ca prezentarea si prezentarea de informatii privind evaluarile la valoarea justa sun in conformitate cu cadrul identificat de raportare financiara aplicabil al entitatii.

5.5.Multe evaluari bazate pe estimari, inclusiv evaluarile la valoarea justa, sunt inerent imprecise. In cazul evaluarilor la valoarea justa, in special cele care nu implica fluxuri de numerar contractuale sau pentru care nu sunt disponibile informatii de piata atunci cand se efectueaza estimarea, estimarile de valoare justa deseori implica incertitudine in ce priveste atat valoarea cat si momentul aparitiei fluxurilor de numerar viitoare. Evaluarile la valoarea justa se pot baza si pe ipoteze despre conditii, tranzactii sau evenimente viitoare ale caror rezultat este incert si de aceea vor fi supuse modificarilor in timp.

Luarea in considerare de catre auditor a unor astfel de ipoteze se bazeaza pe informatiile disponibile auditorului la data efectuarii auditului el nefiind responsabil de previzionarea conditiilor, tranzactiilor sau evenimentelor viitoare care, daca ar fi fost cunoscute la data efectuarii auditului, ar fi putut avea un efect semnificativ asupra actiunilor sau ipotezelor conducerii care au stat la baza evaluarilor si prezentarilor de informatii privind valoarea justa. Ipotezele utilizate in evaluarile la valoarea justa sunt similare ca natura cu cele necesare la efectuarea altor estimari contabile. ISA 540 "Auditul estimarilor contabile" ofera instructiuni privind auditul estimarilor contabile. Totusi, acest ISA abordeaza considerente similare celor din ISA 540 precum si altele in contextul specific al evaluarilor si prezentarilor de informatii privind valoarea justa in conformitate cu un cadru identificat de raportare financiara aplicabil.

6.6.Diferite cadre de raportare financiara cer sau permit o varietate de evaluari si prezentari de informatii privind valoarea justa in situatiile financiare. De asemenea ele difera si in ce priveste nivelul instructiunilor pe care le ofera cu privire la baza de evaluare a activelor si datoriilor sau altor prezentari de informatii aferente. Anumite cadre de raportare financiara ofera instructiuni prescriptive, altele instructiuni generale, iar altele nu ofera deloc instructiuni. In plus, exista si anumite practici de evaluare si prezentare de informatii pentru valoarea justa, specifice sectorului de activitate.

Desi acest ISA cuprinde instructiuni cu privire la auditul evaluarilor si prezentarilor de informatii privind valoarea justa, el nu abordeaza tipuri specifice de active sau datorii, tranzactii ori practici specifice sectorului de activitate. In anexa la acest standard se discuta despre evaluarile si prezentarile de informatii privind valoarea justa in baza unor cadre diferite de raportare financiara si despre prevalenta evaluarilor la valoarea justa, inclusiv faptul ca pot exista diferite definitii ale "valorii juste" dupa astfel de cadre.

De exemplu, Standardul International de Contabilitate (IAS) 39 "Instrumente financiare: recunoastere si evaluare" defineste valoarea justa ca "valoarea la care un activ poate fi schimbat, sau o datorie stinsa, intre parti aflate in cunostinta de cauza si doritoare, intr-o tranzactie incheiata in conditii obiective".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.