Standardizarea in domeniul comunicatiilor militare

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

In concordanta cu politica Aliantei, autoritatile NATO si cele nationale sunt incurajate sa dezvolte, adopte si implementeze concepte, doctrine, proceduri si planuri care le vor permite sa obtina si sa mentina interoperabilitatea. Aceasta presupune stabilirea nivelurilor necesare de compatibilitate, permutabilitate sau reciprocitate in domeniile operational, procedural, material, tehnic si adminis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Standardizarea in domeniul comunicatiilor militare

In concordanta cu politica Aliantei, autoritatile NATO si cele nationale sunt incurajate sa dezvolte, adopte si implementeze concepte, doctrine, proceduri si planuri care le vor permite sa obtina si sa mentina interoperabilitatea. Aceasta presupune stabilirea nivelurilor necesare de compatibilitate, permutabilitate sau reciprocitate in domeniile operational, procedural, material, tehnic si administrativ.

NSO a fost infiintata de Consiliul Nord-Atlantic in ianuarie 1995 si a fost restructurata in anul 2000, ca rezultat al analizei pentru standardizare efectuata in scopul intampinarii cerintelor stabilite la Summit-ul de la Washington in 1999, precum si a provocarilor impuse de initiativa capacitatilor pentru aparare, lansata in cadrul aceluiasi Summit.

Comitetul NATO pentru standardizare (NCS) este autoritatea superioara a Aliantei in chestiuni generale de standardizare si este subordonat Consiliului. Este sprijinit de Grupul reprezentantilor (NCSREP) NCS care asigura armonizarea si consultanta la nivelul delegatiilor, sub directia si administrarea generala a Comitetului. Principalul obiectiv al activitatilor intreprinse de NCSREP il constituie armonizarea standardizarii dintre NATO si organismele nationale, precum si promovarea interactiunii dintre acestea, in domeniul standardizarii.

NCS este prezidat de Secretarul General, de obicei reprezentat de doi co-presedinti permanenti, respectiv Secretarul General adjunct pentru sprijinirea apararii si directorul Statului Major militar international. Incepand cu septembrie 2000, tarile partenere s-au implicat activ in activitatile NCS. Comitetul executiv al NATO pentru standardizare este subordonat Comitetului NATO pentru standardizare. Principalele sale indatoriri sunt armonizarea politicilor si procedurilor de standardizare si coordonarea activitatilor de standardizare. Programul NATO de standardizare este format din reprezentanti ai comandamentelor strategice, ai serviciilor din cadrul Statului Major militar international si ai Secretariatului international, sprijinind autoritatile coordonatoare pentru standardizare.

Acestea sunt organisme superioare ale NATO care au autoritatea de a cere grupurilor subordonate sa produca acorduri de standardizare (STANAG) si de a realiza publicatii aliate (AP); acestea sunt Comitetul militar (MC), Conferinta directorilor pentru armamente nationale (CNAD), Conferinta inaltilor experti NATO pe probleme de logistica (SNLC), precum si Comisia NATO pentru consultanta, comanda si control (NC3B). La lucrarile NSSG mai participa reprezentanti ai personalului altor organisme si organizatii.

Agentia NATO pentru standardizare (NSA) este un organism unic si integrat, stabilit de catre Consiliul Nord-Atlantic si are in componenta personal civil si militar. Raspunde in fata Comitetului NATO pentru Standardizare de coordonarea in probleme care privesc toate domeniile standardizarii. Stabileste functiile procedurale, de planificare si executie ale standardizarii, care vor fi aplicate in intreaga Alianta. Este responsabila cu pregatirea lucrarilor sedintelor NCS, NCSREP si NSSG, precum si cu administrarea generala a tuturor acordurilor de standardizare (STANAG-uri) si a publicatiilor aliate (AP-uri).

NSA mai sprijina comisiile pentru servicii individuale si comune, fiecare dintre acestea actionand drept autoritate executiva pentru standardizarea operationala, inclusiv doctrina, conform delegarii din partea Comitetului militar. Comisiile pentru servicii sunt responsabile cu dezvoltarea standardizarii operationale si procedurale intre tarile membre. Asemenea altor autoritati responsabile, ele realizeaza acest lucru prin intermediul dezvoltarii de STANAG-uri si AP-uri aplicabile cu tarile membre si comandamentele militare ale NATO.

Directorul NSA este responsabil cu lucrarile permanente ale celor cinci filiale:
Politica si cerinte.
Reunita.
Navala.
Forte Terestre.
Aeriana.

Filialele pentru servicii ofera sprijin de personal comisiilor colaterale si au ca misiune monitorizarea si armonizarea activitatilor de standardizare care intra in aria lor de responsabilitate.
Comisiile, cuprinzand cate un membru din partea fiecarei natiuni, sunt in sesiune permanenta si se intrunesc oficial odata pe luna. Deciziile sunt luate, de obicei, pe baza unanimitatii. Cu toate acestea, deoarece standardizarea este un proces voluntar, acordurile pot fi bazate si pe deciziile adoptate de majoritatea tarilor participante la oricare dintre acordurile de standardizare. Comandantii strategici ai NATO au cate un reprezentant pe langa fiecare birou.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.