Stan Patitu - rezumat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Liceu

El refuza toate propunerile din partea babelor si a celorlalti din sat care doreau sa il insoare , vremea trecuse toti sau lasat pagubasi dindul in seama dracului . Intr-una din zile el pleaca la padure isi incarca un car cu lemne se aseaza la masa , iar bucata de mamaliga ce ii ramine opune pe o tesitura , cu gindul ca cine o va minca va zice bodaprosti , apoi pleaca spre casa . In vremea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stan Patitu - rezumat

El refuza toate propunerile din partea babelor si a celorlalti din sat care doreau sa il insoare , vremea trecuse toti sau lasat pagubasi dindul in seama dracului . Intr-una din zile el pleaca la padure isi incarca un car cu lemne se aseaza la masa , iar bucata de mamaliga ce ii ramine opune pe o tesitura , cu gindul ca cine o va minca va zice bodaprosti , apoi pleaca spre casa . In vremea aceea draci erau trimisi de catre scharaoschi sa faca rau oamenilor .

Cel care isi loase ca teritoriu si padurile nu gaseste pe nimeni ,dar fiind lihnit de foame gaseste botul de mamaliga pe care il maninca . Intorcinduse la scaroschi fiecare da socoteala pentru ceea ce a facut . Neimplinindusi datoria pentru care a fost trimis este mustrat si pentru botul de mamaliga gasit si mincat si nestiind ce a spus Stan cind a lasat mamaliga acolo, a fost trimis ca pedeapsa sai slujeasca trei ani de zile .

Ajuns la poarta lui Stan si vazind ca latra cini acesta ese afara vede un copil pricajit , discuta unele lucruri dupa care il ea ca slujitori in casa lui . Cu ajutorul acelui copil cu numele de Chirita si cu ajutorul primit de la draci el se imbogateste rapid . Ei pleaca si munceasca la boer cerind ca plata cit pot lua amindoi in spate .

Termina lucru la boer cu ajutorul dracilor care il da noaptea , la plecare incearca sa ea plata dupa cum sau inteles . Vazindul boerul pe Chirita doar un copilas ca ea jumatate din ceea ce adunase gindeste ca Stan va lua restu , si il pateste sa renunte la partea sa in schimbul banilor . Dupa doi ani de zile Stan se insoara la sfatul lui Chirita alegindui o sotie cu doar o coasta de drac . Dupa o perioada de timp Stan este sfatuit de slujitorul sau sa testeze fidelitatea sotiei lui . El merge dupa cum a fost sfatuit la una din babele satului dinduse drept un drumet strain , si platind baba spune sa ii aduca pe nevasta lui Stan .

Aceasta ne putind rezista banilor oferiti de drumet cade la invoiala merge si aduce pe femeia ceruta . Baba se sfatuieste cu femea cum sa aduca copilul la ea pentru a justifica lipsa de la nunta . O sfatuieste sa trezeasca copilul din somn sal faca sa plinga sal piste pentu a fi trimisa de catre tatal ei sa duca copilul la baba . Toate se intimpla precum a fost planuit. Ajungind la baba drumetul le cinsteste pe amindoua pina se imbata , apoi el isi ea copilul si pleaca acasa . Revenindusi din bautura si ne gasind copilul nestiind ce sa faca pun la cale sa dea foc casei pentru a zice ca copilul a ars inauntru . Deoarece baba va ramine fara casa nu prea vrea dar ii este propus de catre femieia lui Stan ca o va lua si va sta la ea deoarece i se implinise slujitorului sau vremea de plecare . Pentru a nu fi vazuta de Chirita femeia propune babei sa intre in sac pina la plecarea sa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.