Stalinism si national-comunism

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.48

nivel: Liceu

Dupa retragerea trupelor sovietice din Romania (1958) s-a trecut la o relativa imbunatatire a situatiei interne, caracterizata prin:
desovietizarea si destalinizarea treptata a vietii sociale si culturale; eliberarea detinutilor politici;incurajarea legaturilor in domeniile culturii si stiintei cu statele occidentale; promovarea unei orientari "nationale" in cultura.National-comunismul - re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stalinism si national-comunism

Dupa retragerea trupelor sovietice din Romania (1958) s-a trecut la o relativa imbunatatire a situatiei interne, caracterizata prin:
desovietizarea si destalinizarea treptata a vietii sociale si culturale; eliberarea detinutilor politici;incurajarea legaturilor in domeniile culturii si stiintei cu statele occidentale; promovarea unei orientari "nationale" in cultura.National-comunismul - regimul politic al lui Nicolae Ceausescu (1965-1989).

Politica interna 1965: se desfasoara Congresul Partidului Muncitoresc Roman, care stabileste revenirea la vechea denumire de P.C.R. si alegerea in functia de secretar general al partidului a lui Nicolae Ceausescu. Este adoptata noua Constitutie, prin care Romania devenea Republica Socialista (R.S.R.). 1967: Nicolae Ceausescu este ales presedinte al Consiliului de Stat. Perioada 1965-1971 s-a caracterizat prin:

continuarea procesului de desovietizare si destalinizare inceput de Gh. Gheorghiu-Dej dupa 1958); relativa imbunatatire a conditiilor de viata ale populatiei; atenuarea politicii represive a Securitatii, eliberarea si reabilitarea unora dintre detinutii politici; cresterea popularitatii regimului, mai ales in urma exploatarii sentimentelor nationale; apropierea de statele occidentale, reluarea legaturilor politice, economice, culturale cu acestea;

distantarea fata de URSS, evidentiata in mod special prin refuzul ca Romania sa intervina alaturi de statele membre ale Tratatului de la Varsovia, in 1968, impotriva miscarii democratice din Cehoslovacia.
Perioada 1971-1989 debuteaza cu "revolutia culturala", de inspiratie chineza si nord-coreeana (exacerbarea culturii comuniste, si a cultului personalitatii lui N. Ceausescu, proiectarea trecerii la o noua treapta a socialismului - societatea socialista multilateral dezvoltata). Elementele definitorii ale acestei perioade.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.