Stalin si urss

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.49

nivel: Liceu

     Sub conducerea lui Iosif Stalin, URSS a devenit în scurt timp un stat industrializat, si iesind învingatoare din cel de-al II-lea Razboi Mondial, a devenit o supraputere. În acelasi timp însa, tirania lui Stalin a dus la ruinarea societatii rusesti.

     Chiar înainte de moartea liderului sovietic Lenin, conducatorii Partidului Comunist au început lupta pentru succesiune. A det[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stalin si urss

     Sub conducerea lui Iosif Stalin, URSS a devenit în scurt timp un stat industrializat, si iesind învingatoare din cel de-al II-lea Razboi Mondial, a devenit o supraputere. În acelasi timp însa, tirania lui Stalin a dus la ruinarea societatii rusesti.

     Chiar înainte de moartea liderului sovietic Lenin, conducatorii Partidului Comunist au început lupta pentru succesiune. A detine controlul partidului însemna de fapt a detine controlul tarii - primul stat socialist, urias dar extrem de înapoiat. Anii 20 au fost martorii unor importante lupte pentru putere. În 1923 Stalin, Secretarul General al Partidului, se aliaza cu Zinoviev si Kamenev pentru a dejuca planurile unui concurent genial si aparent periculos - Leon Trotki. În 1925 Stalin îsi gaseste noi aliati în Bucharin si Rikov, îndepartându-i pe Zinoviev si Kamenev. În cele din urma, în 1929, Stalin îsi învinge fostii aliati si devine unicul conducator al URSS-ului.

     Adevaratul nume al lui Stalin este Iosif Djugasvili. Numele sub care a devenit cunoscut este un nume adoptat în perioada miscarilor revolutionare.Stalin s-a nascut sub semnul saraciei si al obscuritatii, nu ca cetatean rus, ci în Georgia, aflata în vremea respectiva sub controlul Rusiei tariste. A învatat limba rusa fluent la una din scolile duminicale organizate de biserica, ulterior fiind trimis la un seminar pentru a deveni preot. A dovedit însa un interes deosebit pentru scrierile si ideile socialiste care de vehiculau la seminar, motiv pentru care în 1899 a fost exmatriculat. A intrat în rândul revolutionarilor si si-a petrecut urmatorii ani sustinând cauza revolutiei, fiind deseori aruncat în închisoare sau fortat sa traiasca în exil intern.

     În 1912 se înscrie în Partidul Bolsevic(mai tarziu Comunist), devenind membru al comitetului Central. Rolul jucat în cadrul Revolutiei din Octombrie 1917 a fost nesemnificativ (fapt musamalizat mai târziu), dar ulterior s-a dovedit abil în rezolvarea problemelor ivite pe parcursul Razboiului Civil. A fost numit mai intai Ministru Nationalitatilor, iar în 1922 a devenit Secretar General al Partidului Comunist. Aceasta munca de birou, în aparenta plictisitoare, a fost pentru Stalin calea de acces la putere, dându-i posibilitatea sa controleze comitetele de partid si sa îi avanseze pe proprii sustinatori. Astfel, anii 20 au marcat pentru Stalin o serie de succese importante asupra rivalilor sai.

     E vorba, evident, de dispute politice si nu de adevarate lupte: desi comunistii îsi tratau oponentii cu duritate, exista un fel de regula nescrisa care impunea evitarea varsarii de sange în confruntarile de partid. Asemenea dispute vizau suprematia personala, dar aveau si aspect ideologic, fiecare fractiune sustinând o anumita orientare politica. Din acest punct de vedere, cel mai important conflict era între Stalin si Trotki. Trotki adoptase punctul de vedere traditionalist marxist.El credea ca, datorita izolarii si înapoierii, URSS nu putea pune singura bazele unei societati socialiste, ci trebuia sa reziste în continuare si sa sustina o revolutie generalizata, în urma careia societatile industrializate ar acorda URSS-ului ajutorul necesar. Dupa esecul miscarilor revolutionare din Europa dupa Primul Razboi Mondial, Stalin a sustinut ca Uniunea Sovietica poate si trebuie sa reuseasca singura. Sloganul sau, "Socialismul într-o singura tara", era instabil ca doctrina marxista, dar prin nota pozitiva pe care o aducea a constituit un punct de atractie pentru tinerii care se înscriau în partid. Politica lui Stalin, sustinuta de o propaganda continua, a condus la mobilizarea poporului rus, generând un val de entuziasm cu privire la "construirea socialismului".     Economia planificata

     Stalin a folosit acest entuziasm pentru a determina o schimbare politica radicala. Primul Razboi Mondial si Razboiul Civil adusesera Uniunea Sovietica într-o stare jalnica, astfel încât Lenin aprobase cu reticenta Noul Plan Economic (NPE), care acorda taranilor si micilor întreprinzatori o mare libertate în desfasurarea activitatii si însusirea profitului. Stalin a considerat ca a sosit vremea crearii unei economii complet socialiste, în care poporul - reprezentat de stat - sa detina si sa conduca toate întreprinderile.

     Totodata sosise momentul unui efort conjugat pentru industrializarea tarii. Stalin a declarat ca Uniunea Sovietica se afla cu cel putin 100 de ani în urma vestului capitalist, dar va trebui sa recupereze diferenta în 10 ani, altfel va fi zdrobita. Fidel conceptiei marxiste privind eterna lupta dintre socialism si capitalism, el era constient ca URSS era înconjurata de inamici. Singura solutie a progesului era considerata a fi planificarea de stat; astfel, în 1929 Stalin lanseaza Planul Cincinal, care cuprindea o serie de obiective ambitioase ce trebuiau îndeplinite în diferite sectoare ale economiei.

     Public, s-a sustinut ca obiectivele au fost atinse si depasite si se anticipa succes si pentru urmatorul Plan. Într-un stat cu un singur partid nimeni nu se încumeta sa contrazica comunicatele guvernamentale care exageau succesele si mascau greselile sau le puneau pe seama tradatorilor si sabotorilor. Cu toate acestea, rezultatele obtinute nu erau deloc neglijabile. În 10 ani URSS devenise un stat puternic industrializat, o realizare cu atât mai importanta cu cât sovieticii nu aveau în vedere perioada imediat urmatoare, ci lucrau pe termen lung. Standardul de viata a ramas însa scazut, deoarece nu se investise în productia de larg consum.Toate resursele fusesera folosite pentru a crea infrastructura necesara unui stat industrial - fusesera construite cu sutele fabrici, uzine electrice, baraje, orase industriale, masini si tractoare.

     Realizarile Uniunii Sovietice erau admirate nu numai de partidele comuniste din alte tari, care urmau modelul politic sovietic, ci si de unii oameni de stiinta, de scriitori si de intelectuali straini. Uniunea Sovietica era privita ca un nou tip de societate iar planificarea era considerata solutia progresului economic si social. Aceste idei erau cu atât mai credibile, deoarece tarile vestice erau devastate de Marea Criza din 1929 si pareau neputincioase în combaterea saraciei si somajului.

     Admiratorii Uniunii Sovietice Tratau cu indiferenta marile probleme ale societatii sovietice, considerându-le greutati inerente ale începutului. Mai era înca posibil sa se reduca importanta unor fapte amenintatoare, cum a fost procesul din 1928 intentat unor ingineri pentru "sabotaj", proces în care acuzatii au recunoscut cu prea multa usurinta crime pe care era foarte greu de crezut ca le comisisera.

     Erau destul de dificil de apreciat modificarile din agricultura sovietica. Prin noua politica, pamânturile nu mai erau proprietate personala, ci trebuiau unificate în ferme colective, adica în cooperative, conduse (în teorie) de comunitatea agricola respectiva. Aceasta situatie nu a fost agreata de cei are lucrau în agricultura deoarece erau fortati sa vânda o mare parte a productiei statului la un pret foarte mic, astfel încât muncitorii din industrie sa beneficieze de hrana ieftina.     Convingere prin violenta

     În consecinta, în 1929, când a fost introdusa colectivizarea, taranimea s-a împotrivit si încercarile de a o forta sa accepte au degenerat într-un conflict violent, în cadrul caruia politia secreta sovietica a jucat un rol sinistru. Multi tarani au fost ucisi si milioane au fost deportati, dar versiunea oficiala sustinea ca oponentii erau în principal tarani avuti(culaci), care nu doreau sa renunte la profiturile obtinute prin mijloace necinstite. Distrugerile rezultate au dus la o teribila foamete., accentuata de cruzimea autoritatilor, foamete ce a determinat moartea a milioane de tarani. Situatia s-a mai îmbunatatit dupa 1932, când rezistenta taranilor a fost înfrânta, dar colectivizarea nu a mai avut efectele scontate. În ciuda tuturor suferintelor îndurate de o mare parte a populatiei, sectorul agricol a ramas în continuare un punct slab al Uniunii Sovietice.

     În 1934 parea ca ceea ce fusese mai rau trecuse, dar în realitate abia începea. În decembrie 1934, asasinarea lui Serghei Kirov, un comunist cunoscut, a declansat o serie de arestari ale unor presupusi sabotori, tradatori si spioni. Chiar si dupa verficarile epurarile care au urmat, adevarul despre asasinat a ramas necunoscut. Desi în acel moment Stalin se afla la conducerea tarii, el trebuia sa faca o multime de concesii colegilor din Comitetul Central al Partidului. În aceasta situatie, una dintre variantele vehiculate a fost aceea ca însusi Stalin ar fi ordonat asasinatul, pentru a elimina un posibil rival si pentru a îndeparta orice amenintare din partea opozitiei, fie ea reala sau potentiala. Dupa perioada ramasa în istorie sub numele de Marea Teroare(ajunsa la apogeu între 1936-1939), dictatura stalinista a guvernat fara a întâmpina cea mai mica rezistenta, desi Stalin poza în continuare drept un modest secretar de partid ce fumeaza pipa.     Gulagul sovietic

     În timpul Marii Terori, politia secreta a arestat milioane de oameni. Foarte multi au fost executati, dar majoritatea au fost trimisi în lagare de munca (reteaua cunoscuta sub numele prescurtat de Gulag) raspândite în întreaga tara. Orice rezerva cu privire la omorârea unor colegi comunisti a fost abandonata, astfel încât în cele din urma partidul a fost distrus. Vechii rivali ai lui Stalin au aparut în procese publice, marturisind crime incredibile, cum ar fi, de exemplu, faptul ca ar fi practicat ani de-a rândul spionajul pentru puterile straine. Aceste marturisiri au fost probabil smulse în principal prin constrângeri psihologice si amenintari la adresa familiilor acuzatilor, dar si torturile au jucat mai mult ca sigur un rol important.

     Marea Teroare s-a manifestat în întreaga societate sovietica, încurajând oamenii sa-si imagineze conspiratii peste tot si sa devina informatori. Oricare ar fi fost scopul initial al acestor epurari, s-a ajuns la un fel de nebunie generalizata, ceva similar vânatorii de vrajitoare din primele secole. În 1939, Stalin a fost nevoit sa puna capat acestor proceduri.

     La aceasta data situatia în Europa devenise critica. În ciuda amenintarii crescânde din partea Germaniei naziste, antipatiile si suspiciunile reciproce impiedicau o cooperare eficace între URSS, Marea Britanie si Franta. Dar în aceasta problema vina nu era doar a lui Stalin. Temându-se ca marile puteri se vor uni impotriva lui, Stalin a semnat un pact de neagresiune cu Gemania, desi nazismul si comunismul erau considerati dusmani de moarte. Clauze secrete incluse în pact au dat posibilitate Uniunii Sovietice sa preia Polonia de Est dupa invazia germana din semptembrie 1939, iar Letonia, Lituania si Estonia au fost înglobate în URSS. Dupa un scurt razboi între URSS si Finlanda, a fost ocupat si teritoriul finlandez. Apoi , dupa un ultimatum remis în august 1940 guvernului român, trupele sovietice au invadat si ocupat Bucovina de Nord si Basarabia. Deci URSS iesise învingatoare, razboiul scosese la iveala slabiciuni ale Armatei Rosii, ale carei corpuri de ofiteri fusesera nimicite de epurarile Marii Terori.

     Cu toate ca stia ca nu trebuie sa se încreada în promisiunile lui Hitler, Stalin a fost surprins când germanii au invadat Uniunea Sovietica, în iunie 1941; aceasta lipsa de vigilenta a fost responsabila pentru pierderile enorme ale URSS. Stalin si-a pastrat cumpatul si a refuzat sa paraseasca Moscova, desi germanii se apropiau din ce în ce mai mult; el a ordonat sa se dea foc pamânturilor aflate în calea armatelor germane, pentru a le îngreuna înaintarea. Stalin s-a dovedit a fi un bun conducator priceput pe timp de razboi, confirmând imaginea de supraerou în ochii publicului sovietic.

     La sfârsitul razboiului, Armata Rosie controla Europa de Est, permitându-i lui Stalin sa instaureze regimuri comuniste subordonate în cea mai mare parte a regiunii. Dupa victoria comunistilor în razboiul civil din China, Stalin a devenit conducatorul unui urias si puternic bloc comunist. Puterile vestice au început sa se îngrijoreze si temerile lor combinate cu aversiunea fata de încalcarea brutala a libertatii în Europa de Est au produs o ruptura între fostii aliasi, marcând începutul Razboiului Rece.     Suspiciuni

     Reconstructia URSS-ului dupa razboi a fost extrem de lenta si dureroasa. Stalin devenise exagerat de suspicios, punând politia secreta pe urmele evreilor si soldatilor Armatei Rosii suspectati ca ar fi asimilat idei burgheze, straine.

     Un nou val de teroare parea ca se va abate asupra URSS dar, la 5 martie 1953, Stalin a murit. Stalin a fost probabil tiranul cu cel mai mare succes de-a lungul istoriei; la moartea sa a fost plâns si omagiat de milioane de cetateni sovietici, ca "mare conducator si învatator".     Date importante:

     " 1879 - Se naste Iosif Stalin (Djugasvili).

     " 1917 - Revolutia din Octombrie din Rusia îi aduce pe bolsevici(comunisti) la putere.

     " 1918-1920 - Razboiul Civil.

     " 1922 - Stalin e numit Secretar General al Partidului Comunist. Se formeaza URSS.

     " 1925-1929 - Stalin ajunge la conducerea URSS.

     " 1929 - Se pun bazele colectivizarii. Primul Plan Cincinal (datat 1928).

     " 1934 - Asasinare lui Kirov. Încep primele epurari.

     " 1936 - Începe Marea Teroare. Zinoviev si Kamenev sunt împuscati dupa procese publice.

     " 1939 - Pactul germano-sovietic. Germanii invadeaza Polonia: începe al Doilea Razboi Mondial. URSS ocupa estul Poloniei. Razboiul ruso-finlandez.

     " 1941 - Germania ataca Uniunea Sovietica.

     " 1945 - Sfârsitul celui de-la Doilea Razboi Mondial.

     " 1946-1948 - Instalarea regimurilor comuniste în Europa de Est.

     " 1953 - Moartea lui Stalin.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.