Stalin

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.08

nivel: Liceu

Chiar inainte de moartea liderului sovietec Lenin, conducatorii Partidului Comunist au inceput lupta pentru succesiune. A detine controlul partidului insemna de fapt a detine controlul tarii - primul stat socialist, urias dar extrem de inapoiat. Anii '20 au fost martorii unor importante lupte pentru putere. In 1923 Stalin, Secretarul General al Partidului, se aliaza cu Zinoviev si Kamenev pentru a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stalin

Chiar inainte de moartea liderului sovietec Lenin, conducatorii Partidului Comunist au inceput lupta pentru succesiune. A detine controlul partidului insemna de fapt a detine controlul tarii - primul stat socialist, urias dar extrem de inapoiat. Anii '20 au fost martorii unor importante lupte pentru putere. In 1923 Stalin, Secretarul General al Partidului, se aliaza cu Zinoviev si Kamenev pentru a dejuca planurile unui concurent genial si aparent periculos - Leon Trotki. In 1925 Stalin isi gaseste noi aliati in Bucharin si Rikov, indepartandu-i pe Zinoviev si Kamenev. In cele din urma, in 1929, Stalin isi invinge fostii aliati si devine unicul conducator al URSS-ului.

Adevaratul nume al lui Stalin este Iosif Djugasvili. Numele sub care a devenit cunoscut este un nume adoptat in perioada miscarilor revolutionare. Stalin s-a nascut sub semnul saraciei si obscuritatii, nu ca cetatean rus, ci in Georgia, aflata la vremea respectiva sub controlul Rusiei tariste. A invatat limba rusa fluent la una din scolile duminicale organizte de biserica, ulterior fiind trimis la un seminar pentru a deveni preot. A dovedit insa un interes deosebit pentru scrierile si ideile socialiste care se vehiculau la seminar, motiv pentru care in 1899 a fost exmatriculat. A intrat in randul revolutionarilor si si-a petrecut urmatorii ai sustinand cauza revolutiei, fiind deseori aruncat in inchisoare sau fortat sa traiasca in exil intern.

In 1912 se inscrie in Partidul Bolsevic (mai tarziu Comunist), devenind membru al Comitetului Central. Rolul jucat in cadrul Revolutiei din Octombrie 1917 a fost nesemnificativ (fapt musamalizat mai tarziu), dar ulterior s-a dovedit abil in rezolvarea problemelor ivite pe parcursul Razboiului Civil. A fost numit mai intai Ministrul Nationalitatilor, iar in 1922 a devenit Secretar General al Partidului Comunist. Aceasta munca de birou, in aparenta plictisitoare, a fost pentru Stalin calea de acees la putere, dandu-i posibilitatea sa controleze comitetele de partid si sa ii avanseze pe proprii sustinatori. Astfel, anii '20 au marcat pentru Stalin o serie de seccese importante asupra rivalilor sai.

In timpul Marii Terorii, politia secreta a arestat milioane de oameni. Foarte multi au fost executati, dar majoritatea au fost trimisi in lagare de munca (retea cunoscuta sub numele prescurata de Gulag) raspandite in intreaga tara. Orice rezerva cu privire la omorarea unor colegi comunisti a fost abandonata, astfel incat in cele din urma partidul a fost distrus. Vechii rivali ai lui Stalin au aparut in procese publice, marturisind crime incredibile, cum ar fi, de exemplu, faptul ca ar fi practicat ani de-a randul spionajul pentru puterile straine. Aceste marturisiri au fost probabil smulse in principal prin constrangeri psihologice si amenintari la adresa familiilor acuzatilor, dar si torturile au jucat mai mult ca sigur un rol important.

Marea Teroare s-a manifestat in intrega societate sovietica, incurajand oamenii sa-si imagineze conspiratii pese tot si sa devina informatori. Oricare ar fi fost scopul initial al acestor epurari, s-a ajuns la un fel de nebunie generalizata, ceva similar vanatorii de vrajitoare din primele secole. In 1939, Stalin a fost nevoit sa puna capat acestor proceduri.

La aceasta data situatia in Europa devenise critica. In ciuda amenintarii crescande din partea Germaniei naziste, antipatiile si suspiciunile reciproce impiedicau o cooperare eficace intre URSS, Marea Britanie si Franta. Dar in aceasta problema vina nu era doar a lui Stalin. Temandu-se ca marile puteri se vor uni impotriva lui, Stalin a semnat un pact de neagresiune cu Germania, desi nazismul si comunismul erau considerati dusmani de moarte. Cauzele secrete incluse in pact au dat posibilitatea Uniunii Sovietice sa preia Polonia de Est dupa invazia germana din septembrie 1939, iar Letonia, Lituania si Estonia au fost inglobate in URSS. Dupa un scurt razboi intre URSS si Finlanda, a fost ocupat si teritoriul finlandez. Apoi, dupa un ultimatum remis in august 1940 guvernului roman, trupele sovietice au invadat si ocupat Bucovina de Nord si Basarabia. Desi URSS iesise invingatoare, razboiul scosese la iveala slabiciuni ale Armatei Rosii, ale carei corpuri de ofiteri fusesera nimicite de epurarile Marii Terori.

Cu toate ca stia ca nu trebuie sa se increada in promisiunile lui Hitler, Stalin a fost surprins cand germanii au invadat Uniunea Sovietica, in iunie 1941; aceasta lipsa de vigilenat a fost responsabila pentru piererile enorme ale URSS. Stalin si-a pastrat cumpatul si a refuzat sa paraseasca Moscova, desi germanii se apropiau din ce in ce mai mult; el a ordonat sa se de-a foc pamanturilor aflate in calea armatelor germane, pentru a le ingreuna inaintarea. Stalin s-a dovedit a fi un conducator priceput pe timp de razboi, confirmand imaginea de supraerou in ochii publicului sovietic.

La sfarsitul razboiului, Armata Rosie controla Europa de Est, permitandu-i lui Stalin sa instaureze regimuri comuniste subordonate in cea mai mare parte a regiunii. Dupa victoria comunistilor in razboiul civil din China, Stalin a devenit conducatorul unui urias si puternic bloc comunist. Puterile vestice au inceput sa se ingrijoreze si temerile lor combinate cu aversiunea fata de incalcarea brutala a libertatii in Europa de Est au produs o ruptura intre fostii aliati, marcand inceputul Razboilui Rece.

Reconstructia URSS-ului dupa razboi a fost extrem de lenta si dureroasa. Stalin devenise exagerat de suspicios, punand politia secreta pe urmele evreilor si soldatilor armatei Rosii suspectati ca ar fi asimilat idei burgheze, straine.

Un nou val de teroare parea ca se va abate asupa URSS dar, la 5 martie 1953, Stalin a murit. Stalin a fost probabil tiranul cu cel mai mare succes de-a lungul istoriei; la moartea sa a fost plans si omagiat de milioane de cetateni sovietici, ca "mare conducator si inavatator".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.