Stalii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

1. Nava sa fie sosita (arrived ship).
Conceptul de "nava sosita" este determinat de prevederile contractului de navlosire. Contractele de navlosire pe voiaj pot fi "port charterparty" (in situatia in care in contract se prevede ca nava va incarca/descarca intr-un port, indiferent de faptul ca acel port este nominat sau urmeaza a fi nominat) sau "berth charterparty" (in situatia in care in c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stalii

1. Nava sa fie sosita (arrived ship).
Conceptul de "nava sosita" este determinat de prevederile contractului de navlosire. Contractele de navlosire pe voiaj pot fi "port charterparty" (in situatia in care in contract se prevede ca nava va incarca/descarca intr-un port, indiferent de faptul ca acel port este nominat sau urmeaza a fi nominat) sau "berth charterparty" (in situatia in care in contract se prevede ca nava va incarca/descarca la o anumita dana nominata sau ce urmeaza a fi nominata):

a) Potrivit contractului "port charterparty", nava este considerata sosita atunci cand a ajuns in interiorul limitelor legale, administrative si fiscale ale portului sau intr-o zona mai larga, chiar in afara portului propriu-zis, unde navele asteapta in mod obisnuit pentru dana, fiind in intregime la dispozitia imediata si efectiva a navlositorului.

Pentru a se evita eventualele dispute referitoare la cuvantul port, intelesul acestuia este dat de catre "Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993": port inseamna o zona in interiorul careia navele incarca sau descarca marfuri, fie la dane, ancoraje, geamanduri etc. Aceasta definitie include si locurile unde in mod uzual navele isi asteapta randul sau unde sunt obligate sau instruite sa-si astepte randul, indiferent de distanta la care se afla de acea zona. Aceasta definitie se aplica si daca cuvantul "port" nu este folosit, dar portul este (sau urmeaza a fi) identificat dupa numele sau.

b) Potrivit contractului "berth charterparty", nava este considerata sosita in momentul in care a ajuns la dana indicata in contract. In acest caz, dana poate fi indicata de la inceput in contract sau specificata ulterior de catre navlositor, la sosirea navei, daca prin contract i s-a acordat navlositorului acest drept printr-o prevedere expresa. In acest caz, staliile incep sa curga doar in momentul in care nava a acostat la dana mentionata in contract sau indicata de catre navlositor si este gata din toate punctele de vedere pentru a incarca marfa stabilita.

Cuvantul "dana" inseamna, conform "Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993" un loc specific in interiorul portului in care nava trebuie sa incarce sau sa descarce. Aceasta definitie se aplica si in cazul in care cuvantul "dana" nu este folosit, insa aceasta este (sau urmeaza a fi) identificat dupa numele sau.

De multe ori, pentru a evita eventualele dispute cu privire la faptul ca o nava este sau nu o "nava sosita", se inscriu in contract o serie de clauze ce se refera la problema asteptarii unei dane de operare. Aceste clauze sunt si o masura de protectie a armatorului deoarece el este acela care se expune la toate riscurile cu privire la neajungerea navei la dana, indiferent de natura acestora (vreme rea, port congestionat, obtinerea liberei practici, efectuarea controlului vamal etc). Dintre acestea cele mai utilizate sunt:

"Time lost in waiting for berth to count as loading/discharging time" sau "as laytime" (timpul pierdut in asteptare pentru dana va conta ca timp de incarcare/descarcare sau ca timp de stalii). Conform acestei expresii, daca dana de incarcare sau descarcare nu este disponibila si nava nu poate transmite "Notice of Readiness" de la locul de asteptare, tot timpul pierdut de nava va conta ca si cand staliile ar fi contat, sau va fi considerat ca fiind contrastalii daca staliile au expirat. Staliile se vor intrerupe din momentul in care dana devine disponibila si nava se indreapta catre aceasta sau catre locul din care poate transmite "Notice of Readiness" pana in momentul in care nava a ajuns la dana sau la locul din care poate transmite "Notice of Readiness".

O mentiune speciala trebuie facuta cu privire la timpul de stalii in sensul ca, de multe ori, acesta nu incepe odata cu transmiterea NoR, ci la un interval de timp de dupa transmiterea NoR. In acest caz, daca nava transmite NoR dupa ce in prealabil a asteptat intr-un loc din care nu-l putea transmite, atunci staliile se vor relua dupa ce expira timpul dintre transmiterea NoR si momentul inceperii staliilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.