Stadiul de insuficienta renala compensataa IRC

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

a. hipertrofia nefronilor restanti, determinata prin suprasolicitare si prin factori de crestere celulara eliberati din nefronii distrusi.
b. Hipertensiunea arteriala: leziunile renale afecteaza si vasele renale si apare ischemia renala. Scaderea perfuziei in arteriola aferenta stimuleaza secretia de renina care creste formarea de angiotensina care face vasoconstrictie si determina hiper[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stadiul de insuficienta renala compensataa IRC

a. hipertrofia nefronilor restanti, determinata prin suprasolicitare si prin factori de crestere celulara eliberati din nefronii distrusi.
b. Hipertensiunea arteriala: leziunile renale afecteaza si vasele renale si apare ischemia renala. Scaderea perfuziei in arteriola aferenta stimuleaza secretia de renina care creste formarea de angiotensina care face vasoconstrictie si determina hipertensiune arteriala. Hipertensiunea arteriala este mecanism compensator pentru ca determina cresterea tensiunii defiltrare glomerulara.

c. Poliuria. Rinichiul insuficient poate sa asigure eliminarea unei cantitati de rezidurimetabolice doar intr-un volum urinar mare.
d. Retentia azotata fixa: normal, exista echilibru intre cantitatea de compusi azotati oferiti spre eliminare si cantitatea eliminata. Acest echilibru se stabileste lavalori minime.
In stadiul de compensare rinichii reusesc sa elimine zilnic aceeasi cantitate de compusi azotati ca un rinichi normal, dar, prin cresterea nivelului lor sanguin. Acest nivel este fix, indiferent de aportul proteic.

Este mecanism compensator pentru ca pe masura ce scade numkarul de nefroni restanti debitul eliminarii compusilor azotati se mentine doar pe seama nivelului lor sanguin.
Acest stadiu are doua substadii: substadiul de poliurie: numarul nefronilor restanti: 35-50%, diureza >2000 ml/24h, densitatea
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.