Stadiul cunoasterii

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Pe cind, debitorul sau importatorul vor fi supusi riscurilor in cazul cresterii cursului valutei pretului fata de valuta platilor.Modificarile rapide in timp ale dimensiunilor valorice ale etaloanelor monetare au efecte negative asupra unor agenti economici care participa la relatiile economice internationale. Pentru a inlatura sau cel putin a micsora efectele negative ale incertitudinii monetare [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stadiul cunoasterii

Pe cind, debitorul sau importatorul vor fi supusi riscurilor in cazul cresterii cursului valutei pretului fata de valuta platilor.Modificarile rapide in timp ale dimensiunilor valorice ale etaloanelor monetare au efecte negative asupra unor agenti economici care participa la relatiile economice internationale. Pentru a inlatura sau cel putin a micsora efectele negative ale incertitudinii monetare e nevoie de cunoasterea mecanismului stabilirii cursului valutar sub influenta factorilor ce il determina (factori economici si de evaluare redati prin P.I.B. si preturi; factori de ordin monetari; factori macroeconomici; sociali; politici;

Psihologici din fiecare tara; pozitia economica a tarii respective pe piata internationala redata de situatia balantei de plati; evolutia raportului cererea/oferta al monedei in cauza fata de alte monede pe piata internationala precum si actiunile institutiilor financiar-monetare internationale si regionale). Fiecare din aceste grupe de factori actioneaza in sens de formare si modificare (+/-) a etalonului monetar national care este acceptat in operatiuni pe piata monetara internationala.

Astfel, in conditiile deprecierii monedei de plata stabilite in contract intre momentul contractarii si momentul platii, exportatorul va fi defavorizat, deoarece va fi platit intr-o moneda mai slaba, in timp ce, simetric, importatorul va fi favorizat, deoarece va fi platit intr-o moneda depreciata.

Pe de alta parte, in cazul aprecierii monedei de plata, exportatorul va fi favorizat, deoarece va fi platit intr-o moneda mai tare si, simetric, importatorul va fi defavorizat, deoarece costul achizitionarii valutei va spori.In ambele cazuri, echilibrul stabilit de parti la incheierea contractului este rupt, datorita unor factori conjuncturali care au dus la modificarea cursului de schimb.

Trecerea la utilizarea unei singure monede aduce in primul rand avantajul evitarii riscului valutar - al deprecierii monedei de incasat pentru exportatori sau al scumpirii monedei de plata pentru importatori - existent ori de cate ori se pune problema convertirii monedelor ale caror cursuri se pot modifica in timp intr-un sens sau altul.

Acoperirea riscului valutar, mai ales in cazul unei mari instabilitati a cursurilor, presupune operatiuni speciale de acoperire (hedging, gestionarea structurii detinerilor in devize prin operatiuni de swap etc.) ale caror costuri sunt ridicate. Costurile tranzactiilor sunt mai ridicate in cazul statelor mici, deschise, ale caror monede sunt putin sau deloc utilizate. Asemenea monede inregistreaza si diferente mari (spread) intre cursul de vanzare si cel de cumparare, tocmai datorita folosirii lor putin frecvente.

Eliminarea riscului valutar poate stimula activitatea economica, inclusiv investitiile, favorizand astfel procesul de alocare a resurselor, de creare de locuri de munca si de crestere economica. In aceeasi directie actioneaza si avantajul exprimarii preturilor in aceeasi moneda ceea ce le face usor comparabile preturilor pentru aceleasi bunuri pe diverse piete.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.