Stabilitatea si sfidarile multiculturalismului civic in Europa

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

A acumula modele de viata si tehnologii circumscrise lor, este un lucru. A le asimila este cu totul altceva. O asemenea asimilare -- mai ales daca este superioara si constructiva - schimba inevitabil ceva din paternul identitar. Cel mai adesea aceste schimbari se produc pe linia convergentei mai multor culturi. De aici rezulta ca identitatea nu este, nu poate fi si nu trebuie sa fie imuabila. De-a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stabilitatea si sfidarile multiculturalismului civic in Europa

A acumula modele de viata si tehnologii circumscrise lor, este un lucru. A le asimila este cu totul altceva. O asemenea asimilare -- mai ales daca este superioara si constructiva - schimba inevitabil ceva din paternul identitar. Cel mai adesea aceste schimbari se produc pe linia convergentei mai multor culturi. De aici rezulta ca identitatea nu este, nu poate fi si nu trebuie sa fie imuabila. De-a lungul evo1utiei istorice orice cultura pierde unele trasaturi si castiga altele.

Un astfel de proces trebuie acceptat si nu are nimic negativ in sine. Culturile sunt vii si este necesar sa ramana vii. Pastrarea identitatii nu trebuie sa insemne mortificarea culturala. Problema este -- aici gasim una dintre marile sfidari ale lumii de astazi -- cum sa facem ca sa acceleram si sa controlam evolu#iile diverselor culturi pe directia convergentei si sa punem astfel convietuirea interculturala in locul conflictelor interculturale, fara riscul siluirii diversitatii culturale pe calea asimilarii unei culturi de catre alta?

De asemenea o alta provocare este legata de nevoia construirii - in sanul diferitelor comunitati organizate (statal) - a unor institutii compatibile folosind elementele traditionale specifice culturii fiecareia dintre ele.Pentru Europa se pune si o chestiune suplimentara: Cum sa fie conciliate o identitate europeana inca destul de indefinita cu identitatile nationale care au fost motor al dezvoltarii dar care nu au reusit sa rezolve cu bine tema garantarii pacii si eliminarii razboiului ca modalitate de solutionarea divergentelor?

Solutionarea problemei identitate europeana versus identitate national-statala constituie piatra de temelie pentru dezvoltarea noii arhitecturi institutionale europene. Cu cat viziunea asupra Europei viitoare promoveaza o integrare mai profunda a actualelor state-natiune europene, cu atat mat mare este teama celor din urma in fata "pericolului" de a-si pierde identitatea. In ce consta, de fapt, aceasta identitate si de ce ar fi o nenorocire atat de mare disparitia ei? Cum s-ar putea pierde identitatea nationala si cum ar putea fi ea inlocuita de o identitate europeana? lata doar cateva intrebari care framanta astazi constiintele europenilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.