Stabilitate si echilibru monetar

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Se poate afirma cA", in vasta evolutie a economiei nationale si, mergand mai departe, a economiei internationale, aproape nu existA" variabile care sA" nu se repercuteze, intr-un fel sau altul, intr-o mA"surA" sau alta, asupra echilibrului monetar, asupra stabilitA"tii puterii de cumpA"rare a monedei nationale.Evolutia unei monede e determinatA" nu numai de fenomenele economice, ci si de cele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stabilitate si echilibru monetar

Se poate afirma cA", in vasta evolutie a economiei nationale si, mergand mai departe, a economiei internationale, aproape nu existA" variabile care sA" nu se repercuteze, intr-un fel sau altul, intr-o mA"surA" sau alta, asupra echilibrului monetar, asupra stabilitA"tii puterii de cumpA"rare a monedei nationale.Evolutia unei monede e determinatA" nu numai de fenomenele economice, ci si de cele politice, militare, sociale, etc. Un exemplu recent, deosebit de edificator este criza Golfului care a avut si continuA" sA" aibA" implicatii si consecinte pe diferite planuri, inclusiv in domeniul monetar.

Astfel, moneda celui bogat si puternic stat din lume, dolarul S.U.A., a inregistrat o scA"dere semnificativA" fatA" de marca germanA", yenul japonez si fatA" de alte valute in urma conflictului militar din Golf. Pe de altA" parte, cresterea pretului petrolului, de la 20 de dolari la 40 de dolari barilul, in numai douA" luni de la izbucnirea conflictului, a creat mari probleme tA"rilor importatoare, cu consecinte asupra economiilor si valutelor lor, inclusiv pentru S.U.A. care importA" mai mult de jumA"tate din petrolul consumat. Asadar, fiecare dolar plA"tit in plus sporeste presiunile inflationiste in economie si cu cat sporesc preturile interne, cu atat se depreciazA" moneda.

O problemA" mult controversatA" in teoria monetarA" este aceea a bazelor stabilitA"tii monetare. Diversitatea de opinii se referA" la intrebarea dacA" stabilitatea monetarA" este intrinsecA", adicA" puterea de cumpA"rare a banilor derivA" din esenta acestora, sau este extrinsecA". S-au conturat trei directii principale:a) stabilitatea puterii de cumpA"rare a banilor este legatA" de o valoare realA" (aurul), ceea ce presupune confectionarea acestora dintr-o cantitate corespunzA"toare de metal pretios sau acoperirea emisiunii prin fonduri de rezervA" de metal pretios. Printre sustinA"torii teoriei metaliste se aflA" si economistul roman Anghel RuginA".

b) teoria nominalistA", conform cA"reia baza materialA" a banilor este puterea legii; deoarece banii sunt o creatie a legii, tot legea, deci statul, este forta care conferA" si o anumitA" valoare monedei nationale.
c) puterea de cumpA"rare a banilor derivA" din functionalitatea lor. Conform acestei teorii, puterea de cumpA"rare si, implicit, stabilitatea banilor depind de modul in care se desfA"soarA" schimbul de activitA"ti economice, de proportionalitatea in desfA"surarea proceselor economice, de respectarea legilor obiective ale productiei, de adaptarea cat mai deplinA" a volumului si structurii productiei la nevoile sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.