Stabilirea obiectivelor de marketing

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru a intelege utilitatea obiectivelor, este necesar a se face mai intai deosebirea intre patru concepte asemanatoare, si anume: misiunea, scopul, obiectivul si intentia strategica.
Misiunea exprima viziunea echipei de conducere asupra a ceea ce organizatia incearca sa faca sau sa devina intr-un orizont de timp neprecizat. In formularea misiunii se specifica directia pe care organizatia [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stabilirea obiectivelor de marketing

Pentru a intelege utilitatea obiectivelor, este necesar a se face mai intai deosebirea intre patru concepte asemanatoare, si anume: misiunea, scopul, obiectivul si intentia strategica.
Misiunea exprima viziunea echipei de conducere asupra a ceea ce organizatia incearca sa faca sau sa devina intr-un orizont de timp neprecizat. In formularea misiunii se specifica directia pe care organizatia intentioneaza sa o urmeze si evolutia proiectata pentru viitor.

Ea subliniaza CINE suntem, CE facem si UNDE ne indreptam. Misiunea este personalizata in sensul ca individualizeaza organizatia intre celelalte firme din aceeasi ramura atribuindu-i o identitate, un caracter si un ritm propriu de dezvoltare. Astfel, misiunea unei firme care actioneaza la scara mondiala nu are aproape nimic in comun cu cea a unei firme din aceeasi ramura dar care actioneaza doar la nivel national sau zonal..
Scopul este o finalitate intentionata, necuantificata si nedelimitata in timp. Astfel, se poate spune ca firma doreste sa realizeze "cresterea vanzarilor", "marirea cotei de piata", "extinderea pietei", "cresterea profitabilitatii" s.a.

Toate acestea sunt scopuri; ele spun ce se vrea a se realiza dar nu precizeaza cat anume si pana cand.
Obiectivul este un scop masurabil, ce urmeaza a fi atins pana la o data viitoare prestabilita.Intentia strategica este un concept care descrie structura formata prin combinarea misiunii, scopurilor si obiectivelor pe termen lung. Intentia strategica a unei companii mari poate consta in ocuparea unei pozitii de lider la scara nationala sau mondiala, pe cand cea a unei firme mici poate fi aceea de a domina pe o nisa (segment mic) de piata.

Orizontul de timp la care se refera intentia strategica este intotdeauna termenul lung. Toate companiile care domina in prezent in ramuri mondiale au incept prin a-si stabili acum 20-30 ani o intente strategica cu mult deasupra capacitatilor din momentul respectiv. Numai prin stabilirea unor obiective succesive ambitioase si prin urmarirea realizarii lor au reusit sa se impuna. Faptul ca firme precum Kodak, Levi Strauss, General Motors, Nestle s.a. detin o puterea atat de mare nu se datoreaza hazardului, intamplarii. Ele au fost conduse de manageri ambitiosi, care si-au propus obiective inalte si au canalizat energia intregii organizatii in directia atingerii lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.