Spre introspectii profunde complexe si comprehensive

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 999.00

nivel: Liceu

incercat sa acopere, genuri diferite, i 545b15f nclusiv cubismul sau futurismul de mai tarziu, care reprezentau lume reala fara a o imita sau copia ci, mai mult, subliniandu-i calitatile intriseci. Regasim originile abstractionismului, in anii care au precedat primul razboi mondial, intr-o paleta mai larga, mai multe varietati de arta abstracta care s-au dezvoltat in noul context socio - cultura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Spre introspectii profunde complexe si comprehensive

incercat sa acopere, genuri diferite, i 545b15f nclusiv cubismul sau futurismul de mai tarziu, care reprezentau lume reala fara a o imita sau copia ci, mai mult, subliniandu-i calitatile intriseci. Regasim originile abstractionismului, in anii care au precedat primul razboi mondial, intr-o paleta mai larga, mai multe varietati de arta abstracta care s-au dezvoltat in noul context socio - cultural. Nu numai Parisul, tot mereu recunoscut ca o veritabila capitala a culturii europene occidentale, in care, printre altele, Robert Delaunay isi expunea operele de un cubism prismatic evident, dar si aiurea, in Germania sau Rusia, regasim artisti care creaza tablouri cu foarte diferite nu numai in aspectul lor dar, mai ales, in intentiile pe care le exprima.

Care ar fi resorturile care au impins in avanscena lumii artistice acesta efervescenta ideatica si picturala?.
Influenta dezvoltarii stiintelor si tehnicilor proprii picturii in evolutia artelor practice este bine stabilita. In plus, evolutiile fotografiei in secolul al XIX-lea, a eliberat pictura - eufemistic, vorbind - de "obligativitatea" reprezentarii realitatii. In acelasi timp, domenii aparent indepartate de pictura au condus la modificari sensibile in pozitia artistului fata de realitatea/lumea inconjuratoare.

De exemplu, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, optica fiziologica a facut progrese importante sub impulsul activitatii lui von Helmholz (1821-1894). Ea distinge doua etapa in teoria sa: unul, la nivelul ochiului, radiatuiile luminoase producand "o impresie/impresisonare" pe care nervul retinei o transmite la nivelul creierului sub forma de senzatie. O parte dintre artisti au evoluat sub influenta acestor innovatii de ordin stiintific sau tehnic. Impresionoistii au avut tentatia de a reda impresia (prima etapa) pe care o lasa natura la nivelul ochiului.

Altii pictori au recunoscut ca este in van incercarea de restituirea a naturii sub semnul unei totale obiectivitati pentru ca, sustineau ei, senzatiile vin sa perturbe procesul creatiei care era mult mai complex decat impresia goala, usor mecanica (optica) Nu mai este vorba doar de o simpla inregistrare pasiva de informatii, forme si culori ci de implicarea mecanismelor neurologice importante care conduc la un rezultate neasteptate si specataculoase. Ne putem gandi, la redarea rezultatelor unei introspectii profunde, complexe si comprehensive, mult depatata de " traditionala"copierea fidela, in registrul plastic, a naturii si efectelor ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.