Spectrometria de absorbtie atomica

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

In spectrometria de absorbtie atomica, prezinta interes numai absorbtia fotonilor, respectiv trecerea de la nivelul energetic fundamental la cel excitat. Revenirea la starea fundamentala poate avea loc printr-un proces radiativ sau neradiativ. Acest fapt nu prezinta insa importanta pentru astfel de determinari.Absorbtia de energie pentru trecerea unui atom din stare fundamentala intr-o stare excit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Spectrometria de absorbtie atomica

In spectrometria de absorbtie atomica, prezinta interes numai absorbtia fotonilor, respectiv trecerea de la nivelul energetic fundamental la cel excitat. Revenirea la starea fundamentala poate avea loc printr-un proces radiativ sau neradiativ. Acest fapt nu prezinta insa importanta pentru astfel de determinari.Absorbtia de energie pentru trecerea unui atom din stare fundamentala intr-o stare excitata, se numeste absorbtie de rezonanta.

Absorbtia de rezonanta. depinde de modul in care nivelele de energie fundamentala ale atomilor sunt populate cu electroni. La echilibrul termodinamic, popularea relativa a unui nivel energetic, i, al atomilor este data de legea lui Boltzmann:
Ea devine apreciabila numai la temperaturi ridicate si numai pentru metalele alcaline care au linii de rezonanta la lungimi de unda mari, corespunzatoare unor nivele de energie nu prea inalte. Intru-cat, majoritatea elementelor au linii de rezonanta sub 500 nm si temperaturile la care se lucreaza sunt de obicei sub 3.000K, Ni este neglijabil fata de No.

Rezulta ca, in aceste conditii de temperatura se poate considera ca toti atomii apartin starii energetice fundamentale, iar in mod practic, No va fi numarul acestor atomi.c) Atomii elementului de dozat din proba adusi in flacara, in stare energetica fundamentala, absorb radiatiile de rezonanta caracteristice. Deci, sunt excitati de energia sursei de radiatii, de frecventa egala cu frecventa liniei de rezonanta a atomilor respectivi.

Aceasta radiatie este absorbita si, ca urmare, intensitatea radiatiei care strabate flacara se micsoreaza. Intensitatea radiatiei absorbite este proportionala cu numarul atomilor prezenti in flacara (numarul de atomi pe cm3) si deci, cu grosimea stratului absorbant.Intocmai ca si absorbtia moleculara, absorbtia atomica urmeaza legea lui Lambert-Beer, care se exprima prin relatia (1.4):
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.