Spectacolele la romani

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Gimnaziu

Imparatul Caligula a fost un suporter fanatic al partidului verde.
Existau deasemenea, ca in zielele noastre, acei mari atleti aplaudati de tribune si ovationati. Ei aveau acelasi statut ca jucatorii de fotbal din prezent. Si, in mod firesc, a existat o mare cantitate de pariuri in jurul acestor curse. Majoritatea celor care conduceau carele au fost sclavi, dar s-au numarat si unii profesio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Spectacolele la romani

Imparatul Caligula a fost un suporter fanatic al partidului verde.
Existau deasemenea, ca in zielele noastre, acei mari atleti aplaudati de tribune si ovationati. Ei aveau acelasi statut ca jucatorii de fotbal din prezent. Si, in mod firesc, a existat o mare cantitate de pariuri in jurul acestor curse. Majoritatea celor care conduceau carele au fost sclavi, dar s-au numarat si unii profesionisti printre ei. Ei puteau castiga sume uriase.
Carele erau pur construite pentru viteza, cat mai usoare si au fost elaborate pentru echipe de doi, patru sau, uneori, chiar mai multi cai. Cu cat erau mai multe perechi de cai cu atat trebuia sa fie mai indemanatic cel ce ii conducea. Accidentele au fost frecvente si spectaculoase.

O echipa de cai a fost numita un Auriga, in timp ce cel mai bun cal din Auriga a fost funalis. O echipa de doi-cai a fost numit Biga, una de trei - Triga si o echipa de patru-cai a fost o Quadriga.
Lungimea totala a cursei consta in mod normal in sapte ture in jurul stadionului, in valoare totala de aproximativ 4000 de metri atunci cand este masurat in Circus Maximus din Roma .Fiecare capat al bifida ar fi format de un obelisc, care a fost numit meta. Conducatorii carelor incercau sa ocoleasca aceste avanposturi cat mai strans posibil, uneori lovindu-se dezastruos de acestea.

Arena fiind din nisip nu exista nimic care sa-i delimiteze pe participant si ca atare nu existau nici reguli. Primul care finaliza sapte runde erau numit castigatorul. Intre inceputul si sfarsitul intrecerii orice era permis
Unii dintre profesionisti au inregistrat chiar mii de victorii.
Gaius Appuleius Diocles a fost probabil cel mai mare star al acelor jocuri. El a fost un Quadriga care a castigat 4257 curse.
Astfel de curse de cai au fost o afacere profitabila. Sub domnia lui Augustus s-ar putea vedea pana la zece sau douasprezece curse intr-o zi. Incepand de la Caligula ar fi chiar cat mai multe, pana douazeci si patru pe zi.

•Ludi scaenici, spectacole de teatru, au fost iremediabil coplesite de circenses ludi, jocurile de circ.
Piesele de teatru au fost doar vazute ca un acompaniament pentru circences ludi.
Desi mai putin populiste, spectacolele de teatru au fost organizate numai pentru cele mai importante festivaluri ale anului.
Festivalul Floralia, de exemplu, cu marile spectacole de teatru, dintre care unele au fost de natura sexuala, care poate fi explicata prin faptul ca zeita Flora si festivalul dedicat acesteia era un moment in care iti puteai pierde morala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.