Specificul si evolutia violentei intrafamiliale in societatile contemporane

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.77

nivel: Facultate

"Familia - forma cea mai stabila si consistenta de comunitate umana - prin natura si functiile sale trebuie sa protejeze membrii ei de agresiunile existente in spatiul public si sa contribuie la realizarea unui climat afectiv de protectie si siguranta. Orice problema mai importanta cu care se confrunta familia este dependenta de problemele societatii globale, pe care le amplifica, la randul ei" [7[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Specificul si evolutia violentei intrafamiliale in societatile contemporane

"Familia - forma cea mai stabila si consistenta de comunitate umana - prin natura si functiile sale trebuie sa protejeze membrii ei de agresiunile existente in spatiul public si sa contribuie la realizarea unui climat afectiv de protectie si siguranta. Orice problema mai importanta cu care se confrunta familia este dependenta de problemele societatii globale, pe care le amplifica, la randul ei" [7].
Se poate afirma ca violenta din cadrul familiei nu este altceva decat produsul unei violente generalizate la scara sociala, reproducand tendintele de crestere a agresiunilor in societate.

Nu trebuie omisa nici teza potrivit careia violenta (intra)familiala are un impact puternic asupra violentei sociale, amplificand posibilitatea de reactie agresiva a membrilor familiei atunci cand se afla in diferite situtii de criza ori de conflict.Desi este apreciata ca spatiu al celor mai profunde relatii afective, refugiu din calea adversitatilor, totusi, familia este si cel mai activ centru de agresivitate, poate si pentru faptul ca in familie se dezvalui adevarata fata a personalitatii umane. Violenta intrafamiiala de multe ori nu este demascata, constituie un secret de grup, nejustificat sau "protejat", din dorinta de a pastra imaginea imaginea institutiei familiale, de rusine fata de colegi, vecini, prieteni etc."

Prin ce se caracterizeaza violenta domestica? In primul rand, prin faptul ca agresorul are un acces permanet la victima. Neexistand locuri sigure in care victimele sa se poata refugia, ele sunt puse in situatia de a se confrunta in permanenta cu agresorul, ceea ce va determinao amplificare a aspectului de neputinta a acestora. In acelasi timp, violenta domestica antreneaza intreg sistemul familiei, toti membrii acesteia devenind victime directe sau indirecte ale agresorului. In acest sens violenta se aseamana cu o stare de asediu, cu un razboi cu un agresor unic si victime multiple.

Conform unui raport realizat de Organizatia Natiunilor Unite, in anul 1995, "in Germania si in SUA, o femeie din trei a fost victima violentei domestice, vinovat pentru aceasta fiind un barbat din familie, sotul sau partenerul de viata. In Rusia, 80% din toate faptele penale sunt comise in cadrul domestic. In anul 1992, in Cuba, 26,2% din femeile cuprinse intr-un studio au fost victimele violentelor fizice, iar 33,5% ale violentelor de ordin psihologic, faptasii fiind sotii sau partenerii lor de viata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.