Specificul si dinamica structurilor familiale

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Asadar, familia reprezinta cea mai mica unitate(subsistem) care reflecta caracteristicile de sistem ale societatii si, in acelasi timp, ea constituie mediul in care individul invata sa-si formeze si sa-si exerseze aptitudinile simpatetice si empatetice, adica aptitudinile principale care il abiliteaza ca fiinta sociala : "Prin familie individul incepe a iesi din personalitatea sa si invata a trai [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Specificul si dinamica structurilor familiale

Asadar, familia reprezinta cea mai mica unitate(subsistem) care reflecta caracteristicile de sistem ale societatii si, in acelasi timp, ea constituie mediul in care individul invata sa-si formeze si sa-si exerseze aptitudinile simpatetice si empatetice, adica aptitudinile principale care il abiliteaza ca fiinta sociala : "Prin familie individul incepe a iesi din personalitatea sa si invata a trai in altul" [1].

In afara faptului ca este considerata "atom" logic si metodologic in analiza socialului, familia este vazuta si ca "arhetip al comunitatii" si, deci, cadrul in care omul isi formeaza si isi manifesta personalitatea in integralitatea sa. Comunitatea reprezinta, in conceptia lui R. Nisbet: "Toate formele de relationare care sunt caracterizate de un inalt grad de intimitate personala, profunzime emotionala, angajare morala, coeziune sociala si continuitate in timp. Comunitatea este fondata pe om, conceput in integritatea si integralitatea sa , mai degaraba decat in raport cu unul sau cu altul din rolurile sale, luate separat, pe care el le poate detine intr-o ordine sociala data" [2].

Creatorul sociologiei moderne, ganditorul francez Auguste Comte, considera ca aceste forme de relationare comunitare imbraca forme familiale datorita unor raporturi de subordonare care asigura, instituirea, respectiv mentinerea familiei ca unitate sociala: raportul de subordonare a sexelor explica instituirea grupului familial, iar cel de subordonare a varstelor explica mentinerea acestuia.

Desigur, Comte dezvolta un sistem explicativ bazat pe asumarea unei subordonari "naturale", sau, cum considera altii, intemeiata biblic, a femeii fata de barbat, sistem atacat chiar si de cei mai "conservatori" oameni de stiinta de astazi.

"Este incontestabil, intr-adevar, desi sexul acesta participa inevitabil, in aceasta privinta, ca si in altele, la tipul comun al umanitatii, ca femeile sunt, in general, superioare barbatilor, printr-un mare elan spontan al simpatiei si al sociabilitatii, dar le sunt inferioare in ce priveste inteligenta si ratiunea.". [3]
O data cu analizele lui Frederic Le Play, sociologia familiei incepe sa isi intemeieze afirmatiile pe un fundament empiric solid, ale carui date sunt culese prin intermediul anchetelor extensive si prin intermediul monografiilor de familie.

De asemenea, in opera lui Emile Durkheim si in analizele sale asupra formelor arhaice de familie, se fundamenteaza doua mari directii de cercetare: cea structuralist-functionalista ( de la Radcliff-Brown si Talcot Parsons la Claude Levy-Strauss) si cea micro-interactionista (Scoala de la Chicago, fenomenologi, etnometedologi).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.