Specificul mediului in care firma isi desfasoara activitatea

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Mediul prezinta trei caracteristici importante: mediul are un caracter complex fiind constituit dintr-un ansamblu de factori de natura diversa; mediul are un caracter de sistem, intre factorii de mediu exista numeroase interconexiuni si interconditionari; mediul este constituit din subsisteme care pot fi identificate dupa nivelul de agregare la care se face analiza. Astefel putem distinge micromed[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Specificul mediului in care firma isi desfasoara activitatea

Mediul prezinta trei caracteristici importante: mediul are un caracter complex fiind constituit dintr-un ansamblu de factori de natura diversa; mediul are un caracter de sistem, intre factorii de mediu exista numeroase interconexiuni si interconditionari; mediul este constituit din subsisteme care pot fi identificate dupa nivelul de agregare la care se face analiza. Astefel putem distinge micromediul (factori care afecteaza direct abilitatea intreprinderii de a-si realiza obiectivele:

concurentii actuali, concurentii potentiali, produsele de substitutie, furnizorii si clientii), macromediul (factori care afecteaza activitatea tuturor componentelor micromediului: mediul economic, tehnologic, demografic, socio-cultural, politic si ecologic) si mondomediul in cazul caruia analiza se realizeaza la nivel international/global.

Unii factori variabili de mediu afecteaza toate ramurile si intreprinderile economice si nu pot fi stapaniti sau preveniti prin activitatile intreprinderilor. Acesti factori alcatuiesc macromediul. O intreprindere poate face foarte putin, aproape nimic pentru a-si influenta macromediul. Trebuie insa sa-si monitorizeze mediul si sa se pregateasca pentru inevitabilitatea schimbarilor. Aceasta inseamna intuirea naturii si dimensiunii potentialelor schimbari si intocmirea de strategii si programe, pentru a raspunde corect atunci cand ele se vor produce.

Alti factori de mediu, insa, pot afecta unele intreprinderi mai mult decat pe altele. Acesti factori alcatuiesc micromediul. Un exemplu sunt concurentii: schimbarile in strategia unei intreprinderi dintr-o ramura oarecare vor afecta in mod sigur concurentii, pe masura ce clientii acestora sunt convinsi sa devina clientii sai. Insa, si intreprinderile celelalte pot dezvolta strategii pentru a contracara impactul schimbarilor produse la nivelul concurentei.

In acest caz, intreprinderile pot face ceva mai mult decat sa anticipeze si sa raspunda schimbarilor din micromediu: ele pot influenta schimbarile si pot controla dimensiunile interferentei lor cu adversarii din aceeasi ramura de activitate.Conditiile de mediu afecteaza capacitatea intreprinderii de a obtine resursele necesare in vederea indeplinirii obiectivelor.

Intreprinderea trebuie sa opereze o serie de modificari in modul sau de functionare odata cu schimbarile ce se produc in mediu astfel incat sa poata obtine nevelul de performanta vizat.Componentele macromediului exercita asupra activitatii intreprinderii influente de o intensitate diferita. Macromediul intreprinderii reprezinta ansamblul factorilor (variabilelor) ce constituie climatul general in care acesta isi desfasoara activitatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.