Specificul dezvoltarii psihofizice la diferite categorii de deficienti

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.08

nivel: Facultate

Tulburarile de dezvoltare sunt inerente oricarei deficiente sau incapacitati cu caracter complex, generatoare a unei inadaptari stabile, adica a unei stari de handicap, dar numai atunci cand nu sunt initiate foarte de timpuriu programe corectiv formative cu caracter personalizat. Nu este greu de observat, ca in aceasta acceptie, conceptul de "tulburari ale dezvoltarii la deficienti" se suprapune d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Specificul dezvoltarii psihofizice la diferite categorii de deficienti

Tulburarile de dezvoltare sunt inerente oricarei deficiente sau incapacitati cu caracter complex, generatoare a unei inadaptari stabile, adica a unei stari de handicap, dar numai atunci cand nu sunt initiate foarte de timpuriu programe corectiv formative cu caracter personalizat. Nu este greu de observat, ca in aceasta acceptie, conceptul de "tulburari ale dezvoltarii la deficienti" se suprapune de fapt, cu ceea ce numim afectiuni derivate secundare sau tertiale, consecutive unui factor nociv primar, neabordat la timpul oportun intr-un proces corectiv-formativ adecvat.

Raportul dintre dezvoltarea psihica si activitatile de invatare, pe care elevii le desfasoara, sub conducerea personalului didactic educativ, adica in conditiile de mediere, de sprijin sistematic si dirijare constituie in psihologia scolara moderna si pentru invatamantul special o tema principala de studiu, deoarece activitatile organizate de invatare, orientate corectiv-formativ sau terapeutic, reprezinta principala parghie de declansare si sustinere a dezvoltarii compensatorii.

De asemenea, tema ocupa un important loc mai ales sub aspectele sale aplicative si in didactica invatamantului pentru scolarii cu handicap deoarece mecanismele dezvoltarii compensatorii la acestia pot fi sustinute eficient, cand activitatea de invatare se sprijina pe un demers metodologic, adaptat particularitatilor dezvoltarii la elevii in cauza. Putem afirma ca intelegerea raportului specific dintre dezvoltarea psihica si invatare, la elevii cu handicap, reprezinta un element important in pregatirea celor care doresc sa lucreze cu aceasta categorie de elevi.

In 1998 G. Radu si D. V. Popovici aratau ca "o tulburare de dezvoltare este o deficienta cronica severa, determinata de un handicap mintal sau fizic, care se manifesta inaintea varstei de 22 de ani si se intinde, de regula, pe o perioada nedefinita de timp..." si care:
-limiteaza, substantial, functionarea in trei sau mai multe domenii majore de activitati esentiale: autoingrijirea, invatarea, receptia si emisia limbajului, capacitatea de autoconducere, abilitatea de a trai independent, autonomia economica suficienta, mobilitatea;
-reflecta necesitatile persoanei pentru ingrijirea planificata, tratament sau alte servicii pentru perioade indelungate sau chiar pentru intreaga viata.

Pentru a cuprinde si cazurile mai putin grave, dar, in acelasi timp mult mai frecvente, se vorbeste, adesea, despre intarzieri in dezvoltare, cu alte cuvinte, despre fenomene determinante de urmatorii factori cauzali: gradul de extindere a disfunctiei la copil; calitatea mediului, concretizata in nivelul ingrijirii acordate in structura relatiilor sociale intre copil si ceilalti membrii ai comunitatii din care fac parte; modul de aplicare a unor programe de recuperare, in special din categoria celor distincte interventiei timpurii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.