Specificul cunoasterii stiintifice in psihologie

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cele mai importante probleme ale metodei, in general, sunt: definirea ei, identificarea criteriilor de clasificare si clasificarea metodelor, stabilirea diferentelor specifice dintre metode, stabilirea relatiilor dintre metoda si metodologie in dinamica demersului cunoasterii.
Metoda este definita drept "calea, itinerariul, structura de ordine sau programul dupa care se regleaza actiunile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Specificul cunoasterii stiintifice in psihologie

Cele mai importante probleme ale metodei, in general, sunt: definirea ei, identificarea criteriilor de clasificare si clasificarea metodelor, stabilirea diferentelor specifice dintre metode, stabilirea relatiilor dintre metoda si metodologie in dinamica demersului cunoasterii.
Metoda este definita drept "calea, itinerariul, structura de ordine sau programul dupa care se regleaza actiunile practice si intelectuale in vedera atingerii unui scop" (Zlate, 2000, p.116) sau "operatorul care mijloceste trecerea, ridicarea treptata de la problema de cercetare, enuntata in plan teoretic, la reconstructia ei - observationala, experimentala, actionala - in vedrea corectarii, optimizarii, potentarii, restructurarii unui sector sau altul al practicii sociale" (Golu, 1989, pp.153-154, Zlate, 2000, p.115)

Criteriile la care se recurge in clasificarea metodelor, in general, sunt: gradul lor de generalitate, gradul de puritate si gradul de adecvare la fenomenul abordat. Acestea reprezinta aspecte ale metodelor deosebit de importante pentru toate stiintele ele influentind rezultatele demersului cunoasterii stiintifice.
Metodele psihologiei care au caracter instrumental, de interventie, de informare, de interpretare si actiune (Zlate, 2000) necesita precizarea si a altor aspecte care sa permita evidentierea specificului aplicarii lor in cunoasterea psihologica.

M.Zlate identifica trei categorii de demersuri care au fost necesare pentru precizarea specificului metodelor de cunoastere psihologica si anume:Prin demersul enumerativ se face un inventar al tuturor metodelor utilizate de alte stiinte deci se creaza premisele selectarii dintre acestea a celor adecvate cercetarii psihicului.
Demersul enumerativ are meritul de a "atrage atentia asupra multitudinii si varietatii metodelor psihologiei. Posibilitatile optionale si de selectie aflate la indemana unor psihologi sunt mult mai numeroase decat in alte stiinte (...) pornind de la simpla enumerare a metodelor psihologiei, putem usor anticipa si alte doua particularitati ale acestora:

plurivalenta (faptul ca nu furnizeaza informatii de acelasi tip, stereotipe, ci informatii diverse si multilaterale despre fenomenele investigate) si complementaritatea lor (se se intregesc unele pe altele, isi corijeaza reciproc limitele)" (Zlate, 2000, pp.116 - 117).
Prin demersul clasificator se identifica (pentru a fi adoptate drept criterii) acele note definitorii ale metodelor care le fac aplicabile in cunoasterea psihologica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.