Spatiul ugro-finic

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.22

nivel: Liceu

PARTEA A II-A

2.Caractere generale.

2.1.Finlanda Pentru multi oameni, Finlada este si azi “tara padurilor si lacurilor”, o terra magica: 70% din suprafata tarii este acoperita de paduri, existand aici peste 60 000 de lacuri. Capitala statului este la Helsinki, oras situat in sudul tarii care a fost fondat in 1550 de regale suedez Gustav I Vasan si recons[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Spatiul ugro-finic

PARTEA A II-A

2.Caractere generale.

2.1.Finlanda Pentru multi oameni, Finlada este si azi “tara padurilor si lacurilor”, o terra magica: 70% din suprafata tarii este acoperita de paduri, existand aici peste 60 000 de lacuri. Capitala statului este la Helsinki, oras situat in sudul tarii care a fost fondat in 1550 de regale suedez Gustav I Vasan si reconstruit in 1640 pe locul actual. Teritoriul Finlandei se intinde pe o suprafata de 1160 km pe directie nord-sud si 540 km pe directie est-vest in interiorul caruia exista un numar impresionant de lacuri (peste 55 000), inclusiv cel mai intins lac, Saimaa si cea mai mare inaltime muntoasa, Haltiantunturi.

Finlanda are un relief scund, dezvoltat pe roci eruptive si metamorfice apartinand scutului arhaic feno-scandic si marcat de actiunea calotei glaciare cuaternare.In sud, lanturi de coline morenice, bine impadurite, domina regiunea lacurilor, alternanta coline domoale, paduri, lacuri fiind tipic finlandeza. Tarmurile sunt dantelate si insotite de numeroase insule (circa 80 000).

Una din cele mai mari influențe asupra reliefului au avut-o ghetarii continentali cuaternari, care au modelat suprafața țării. Când ghețarii s-au retras, acum mai bine de 10.000 de ani, au lăsat în urmă morene(grămadă de pietriș, nisip, sfărâmături de stânci și argilă, transportată de ghețari în alunecarea lor sau depusă de ghețari dispăruți) , drumlins (formă de relief de origine glaciară, având un contur eliptic) și eskers(creastă lungă și sinuoasă formată din nisipuri și pietrișuri aduse de torenții glaciari) .

Miile de lacuri din partea sudică a țării stau mărturie prezenței de odinioară a ghețarilor. Forța lor a săpat fundurile lacurilor, care s-au umplut cu apă provenită din topire. Retragerea ghețarilor este, pe scara timpului geologic, atât de recentă, încât căile de scurgere ale apelor nu au avut timp să se formeze complet.

Multe dintre statele lumii pot fii divizate in regiuni geografice cu caractere distincte, in Finlanda insa, se intalnesc caractere fizice asemanatoare in toate cele patru regiuni in care este divizata: in arhipelaful finlandez, apa si muntii sunt dominante; aici se gaseste insula Ćland, o zona puternic disputata in timpul primului razboi mondial intre Finlanda si Suedia din motive strategice, dar care, in urma hotararii Ligii Natiunilor a fost acordata Finlandei.

Regiunea de coasta a Finlandei este dezvoltata pe spatii largi argiloase, unde agricultura joaca un rol foarte important; in partea centrala a statului se afla Districtul Lacurilor Finlandeze cu paduri intinse, iar parte muntoasa a Finlandei este acoperita cu vegetatie de munte.
Clima, boreala, este influentata de vecinatatea Marii Baltice, de multimea lacurilor si de masele de aer calde ale vanturilor de vest (temperatura medie anuala la Helsinki este de 6,2ș C). Precipitatiile se inregistreaza tot timpul anului, cu maximum spre sfarsitul verii. In Laponia soarele “dispare” iarna timp de 52 zile, iar vara nu apune timp de 67 zile. Tot aici aurorele polare sunt frecvente in noptile de iarna. Latitudinea este un alt factor care influenteaza climatul Finlandei : pentru ca Finlanda este cea mai nordica tara a Europei, iarna este cel mai lung anotimp :dureaza intre 105 si 120 de zile in arhipelag si 180-220 de zile in Laponia.

Hidrografia este dominata de prezenta lacurilor care sunt legate, de regula, intre ele printr-o retea densa de rauri, mai lungi fiind Kemijoki (552 km), Torniojoki (408 km) si Tenojoki (344 km), toate in partea de nord a tarii, ultimele doua formand, in parte, granita cu Suedia si, respectiv, Norvegia.Vegetatia si fauna este formata in principal din paduri de conifere (stejarul apare doar in extremitatea sudica) care ocupa circa 70% din teritoriul tarii (locul I din Europa).In Laponia dominanta este tundra, cu muschi, licheni si arbusti, pe intinsul careia pasc 215 000 de reni.

Printre animalele salbatice se numara ursii, lupii si vulpea polara, toate gasite mai ales in zona cea mai putin populata din regiunile de nord. Tot in nord se intalnesc si cuiburile gastelor salbatice, lebedelor, ptarmiganului si fluierarului auriu.
Solurile cenusii de munte predomina tinuturile interioare ; treimea nordica a Finlandei este acoperita de mlastini amestecate cu turba.

Cele mai fertile soluri sunt in sud, campiile de coasta, care sunt formate din argila marina.
Resursele. Padurile sunt cea mai valoroasa resursa naturala a Finlandei; molidul, pinul si mesteacanul auriu sunt principalele specii exploatate in scop economic. Alte resurse importante sunt cobaltul, vanadiul, cromul, nichelul precum si campuri diamantifere.

2.2.Lituania
Lituania este situata in Europa central-estica, avandu-i ca vecini pe Letonia, Belarus, Polonia, Rusia (enclava Kaliningrad) si Marea Baltica. Suprafata de 65 000 kmp este inchisa intr-un triunghi aproape echilateral, cu latura de 300 km.
Campia joasa cu altitudini sub 100 m ocupa partea centrala si teritoriul din vecinatea marii, numit Pajūrio; in rest teritoriul este format din coline morenice, prezente atat in vest, cat si in est si sud-est, la granita cu Belarus.

Lituania prezinta un relief glaciar plat exceptie facand, morenele din parte de est si vest a tarii, unde inaltimile nu ating mai mult de 300 de metri.Zona este crestata cu numeroase lacuri si mlastini, iar padurile mixte acopera mai mult de 30% din teritoriul tarii.
Clima temperata prezinta nuante maritime in vest si precipitatii intre 540 si 930 mm pe an; la Vilnius temperatura medie lunara variaza intre -5șC in ianuarie si 17șC in iulie.

Reteua hidrografica este densa, mai importante fiind raurile Nemunas sau Neman, Neris, Venta; exista de asemenea numeroase lacuri, aproximativ 3000, majoritatea avand cuvete glaciare.
Vegetatia este formata din paduri de conifere care acopera circa 30 % din teritoriul tarii. Fauna prezinta o mare varietate: 70 specii de mamifere, 300 specii de pasari, 60 specii de pesti, apoi reptile si amfibieni. Speciile rare si pe cale de disparitie sunt incluse din 1976 in asa-numita “Carte-Rosie” si protejate.

Solurile sunt nisipoase si argiloase.
Resursele naturale sunt constituite din calcare, cuart, gips, dolomite din care se produce ciment, sticla si ceramici. Exista de asemenea o rezerva insemnata de apa minerala precum si ape termale, turba si terenuri arabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.