Spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in Evul Mediu

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Romanii, intre diplomatie si conflict in secolele al XV-lea si al XVI-lea. Consolidarea puterii otomane, in secolul al XV-lea, a determinat inlaturarea unor dispute mai vechi in relatiile tarilor noastre cu Polonia sau Ungaria. Au fost incheiate noi tratate antiotomane, precum cel semnat de Stefan cel Mare cu regele Ungariei, Matei Corvin (1475). Insemnate victorii militare antiotomane au fost obt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in Evul Mediu

Romanii, intre diplomatie si conflict in secolele al XV-lea si al XVI-lea. Consolidarea puterii otomane, in secolul al XV-lea, a determinat inlaturarea unor dispute mai vechi in relatiile tarilor noastre cu Polonia sau Ungaria. Au fost incheiate noi tratate antiotomane, precum cel semnat de Stefan cel Mare cu regele Ungariei, Matei Corvin (1475). Insemnate victorii militare antiotomane au fost obtinute de Alexandru cel Bun, la Cetatea Alba (1420), de voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara (1441-1456), in campania cea lunga, din 1443 - 1444 si in campania de la Belgrad (1456), de domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, in 1461 - 1462, sau de Stefan cel Mare, la Vaslui (1475).

Unii voievozi s-au implicat in sustinerea pe tronul celorlalte tari romanesti a unor domnitori favorabili luptei antiotomane. Iancu de Hunedoara i-a sustinut, intre altii, la tronul Tarii Romanesti, pe Vladislav al II-lea, iar pe cel al Moldovei, pe Bogdan al II-lea . Stefan cel Mare a intervenit, la randul sau, sustinandu-i, in Tara Romaneasca, pe Vlad Tepes sau pe Laiota Basarab. Voievodul moldovean a urmarit si obtinerea sprijinului altor puteri europene, fapt demonstrat, de pilda, de trimiterea solului Ioan Tamblac la Venetia, in 1475.

Tarile Romane nu au fost cucerite de otomani, si-au pastrat autonomia interna, fara a deveni pasalacuri, platind insa un tribut anual catre sultan. Din secolul al XV-lea, relatiile cu Imperiul Otoman au fost reglementate prin documentele numite capitulatii. In secolul urmator, cand statul otoman a ajuns la apogeul extinderii sale teritoriale, dominatia otomana asupra Tarilor Romane s-a accentuat, regimul tributar devenind unul vasalic. In 1540, centrul Ungariei a fost transformat in pasalic.

Prin urmare, Transilvania a intrat sub suzeranitate otomana, fiind organizata ca un principat autonom (1541). Istoricii moderni considera ca statutul Tarilor Romane in raport cu Poarta a fost mai degraba rezultatul unui compromis intre clasa politica de la nordul Dunarii si Imperiul Otoman. Tarile Romane isi pastrau institutiile proprii, iar marea boierime - privilegiile. In schimb, Poarta primea, ca recunoastere a suzeranitatii sale, si dreptul de a exercita o anumita supraveghere asupra statelor din spatiul romanesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.