Spatiul romanesc in 1848

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Cea mai mare parte vin in Bucovina, unde sunt gazduiti de o familie bogata si unde, sub indrumarea lui Kogalniceanu, redacteaza in august 1848 ″Dorintele partidei nationale″. Acest program se opune Regulamentului Organic si a protectoratului tarist si cere unirea Moldovei cu Muntenia.

MUNTENIA :

In timpul lui Gh. Bibescu fiinteza societatea Fratia. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Spatiul romanesc in 1848

Cea mai mare parte vin in Bucovina, unde sunt gazduiti de o familie bogata si unde, sub indrumarea lui Kogalniceanu, redacteaza in august 1848 ″Dorintele partidei nationale″. Acest program se opune Regulamentului Organic si a protectoratului tarist si cere unirea Moldovei cu Muntenia.

MUNTENIA :

In timpul lui Gh. Bibescu fiinteza societatea Fratia. (tineri patrioti si progresisti, veniti de la Paris) In iunie 1848 , la Islaz,in mijlocul unei miscari sociale, a fost adoptata la 11 iunie de domnitor ″Proclamatia″ (promulga desfiintarea Regulamentului Organic), in acea regiune fiind autoritatile de partea revolutionarilor (apara tara de straini dar nu varsau sange de romani). A doua zi, temadu-se de raspunderi, domnitorul abdica.
Se formeaza un guvern revolutionar provizoriu (dupa moda francezilor) care : desfiinteaza cenzura, pedeapsa cu bataia sau moartea, elibereaza arestatii politici si desfiinteaza robia (majoritatea tigani).

Miscarile contrarevolutionare sunt energic inabusite de poporul de rand (in special Bucuresti). Pt problema agrara se formeaza ‘’Comisia Proprietatii’’, dar care nu ajunge la un acord, ramanand a se forma o alta viitoare. Dar nu mai avu timp.
Tarul, vazand ca revolutia e indreptata si impotriva protectoratului tarist intervine la Poarta. Ea trimite un delegat (Suleyman Paša) care, fiind tratat bine ( pt binele patriei si nu pt iubirea de turci) impune doar schimbarea guvernului rev cu o Locotenenta domneasca si sfatuieste ca sa se trimita o delegatie la Constantinopol pt a obtine recunoasterea situatiei noi romane.

Dar desi a ajuns acolo, nu am intrat la sultan pt ca rusii deja il convisera sa schimbe paša si sa ne bata. 13/25 septembrie intra turcii cu noul paša si trec de Gh Magheru (care considerase sa apere teritoriul de picior strain, printre putini, adunand voluntari si panduri) si ocupa capitala. La Dealul Spirii intalnesc un detasament de pompieri. Liderii revolutiei arestati si exilati, Regulamentul Organic reinstaurat. Intre timp intrase si tarul cu armata si veni in capitala, Bucurestiul fiin juma sub ocupatie turca, juma sub ocupatie rusa.

Transilvania :

Aprox 1 an juma, cu caracter social si national.
15 martie- Revolutia maghiara condusa de Lajos Kossuth proclama Ungaria independenta, dar si hotarasc anexarea Transilvaniei la ea. Romanii nu accepta + ca vroiau drepturi egale cu celelalte nationalitati din Transilvania asa ca, in mai 1848, in Campia Libertatii de la Blaj se organizeaza Marea Adunare Nationala. (Ion Buteanu zise in cuvantarea lui catre popor: ‘’ Ungurii vreau Unio. Stiti ce vrea sa zica Unio? Vrea sa zica ca pana acum ne-au incalecat pe par si acum vrea sa ne pue saoa in spinare.’’) Astfel apare ’’Petitia nationala″ . Totodata, s-a constituit Comitetul National Roman, unde si-au prezentat fidelitatea pt Habsburgi (sa evite ocupatia habsburgica si anexarea maghiara)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.