Spania - tara membra a Uniunii Europene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Numele "Spania" este derivat din "Hispania", numele in latina cu care romanii se refereau la toata peninsula, si pe care l-au preluat din grecul "Hispania" (accent pe "i", ca si in cazul "Romaniei"), utilizat de catre Artemidor din Efes (sec.I i.Hr.), autorul celei mai vechi harti a Occidentului, in care descrie amanuntit Hispania romana.

Originea termenului "Hispania" este atribuit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Spania - tara membra a Uniunii Europene

Numele "Spania" este derivat din "Hispania", numele in latina cu care romanii se refereau la toata peninsula, si pe care l-au preluat din grecul "Hispania" (accent pe "i", ca si in cazul "Romaniei"), utilizat de catre Artemidor din Efes (sec.I i.Hr.), autorul celei mai vechi harti a Occidentului, in care descrie amanuntit Hispania romana.

Originea termenului "Hispania" este atribuit fenicienilor, prima civilizatie non-iberica, care a ajuns in peninsula pentru a-si extinde comertul si care a fondat, intre altele, orasul activ cel mai vechi din Occident. In limba lor punica l-au numit Isephanim, "Coasta de iepuri". Iepurii se gaseau si inca se gasesc in abundenta in Andaluzia, iar unele monede batute in epoca lui Hadrian reprezentau personificarea Hispaniei ca o doamna asezata, cu un iepure la picioarele ei.

ISTORIE
Incepand cu secol IX i.Hr., celtii, fenicienii, grecii si cartaginezii au intrat in Peninsula Iberica, urmati de Republica Romana, care a ajuns in secolul II i.Hr.. Limba de acum a Spaniei, religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. Cucerita de vizigoti in secolul V d. Hr. si atacata de mai multe ori in 711 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista, eforturile de a-i elimina pe mauri, care au ramas aici pana in 1492.

In 1492 Regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola, care a durat peste 300 ani. Acesta a fost si anul in care i-a dat lui Cristofor Columb banii pentru prima sa calatorie pe Atlantic spre "Lumea Noua". Pana in 1512, unificarea Spaniei din zilele noastre a fost completa. Totusi, proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica intreaga Iberie, iar acest vis a parut aproape indeplinit, cand Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei in 1580, si al celorlaltor regate iberice (colectiv cunoscute ca si "Spania" care nu era pe atunci un stat unificat).

In 1640, politia centralista a Contelui de Olivares a provocat razboaie in Portugalia si Catalonia: Portugalia a devenit un regat independent din nou, iar Catalonia s-a bucurat de o independenta asistata de Franta, dar pentru scurt timp.In secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternica natiune din Europa, datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor. Dar o serie de razboaie lungi si costisitoare si revolte a inceput declinul puterii Spaniei in Europa.

Controversa asupra succesiunii la tron a consumat tara in secolul XVIII (vezi Razboiul Spaniol de Succesiune - important, un stat spaniol centralizat a fost stabilit doar dupa acest razboi), prin ocupatia din partea Frantei in timpul erei napoleonice la inceputul anilor 1800, si a condus la o serie de conflicte armate si revolte intre liberali si suporterii Vechiului Regim in mare parte a secolului XIX; un secol care a reprezentat si pierderea a mare parte din coloniile spaniole din Americi, culminate in Razboiul Spano-American dand 1898.

Secolul XX initial a adus putina pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost probata ca si un substitut al pierderilor din Americi. O perioada de dictatura (1923-1931) s-a incheiat prin stabilirea celei de A Doua Republica Spaniola.Cresterea polarizarii politice, combinata cu cresterea violentei neverificate, a dus la izbucnirea Razboiului Civil Spaniol in iulie 1936. Urmand victoria fortelor sale nationaliste in 1939, generalul Francisco Franco a condus o natiune epuizata politic si economic.

Totusi, in anii 1960 si anii 1970, Spania a fost transformata gradual intr-o economie industriala moderna cu un sector de turism in crestere. Dupa moartea dictatorului Generalul Franco in noiembrie 1975, succesorul sau desemnat personal, Printul Juan Carlos si-a asumat titlurile de rege si de conducator al statului. El a jucat un rol important in ghidarea Spaniei spre un stat democratic modern, mai ales in opozitia unei incercari de coup d'etat in 1981. Spania a aderat la OTAN in 1982 si a devenit membra a Uniunii Europene in 1986. Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice - Tara Bascilor, Catalonia si Galicia - li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.