Spania

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

În ultima perioada, Spania a devenit unul dintre importantii investitori mondiali.
Principala destinatie a investitiilor o constituie tarile din UE 15 cu aproape 75 % din totalul investitiilor nete ( 74,47 %, respectiv 14.858 milioane euro în 2003 ). În continuare, se plaseaza SUA, cu 1.361 milioane euro ( 6,82 %), urmate de tarile din zona Americii Latine, cu 906 milioane euro ( 4,54 %). [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Spania

În ultima perioada, Spania a devenit unul dintre importantii investitori mondiali.
Principala destinatie a investitiilor o constituie tarile din UE 15 cu aproape 75 % din totalul investitiilor nete ( 74,47 %, respectiv 14.858 milioane euro în 2003 ). În continuare, se plaseaza SUA, cu 1.361 milioane euro ( 6,82 %), urmate de tarile din zona Americii Latine, cu 906 milioane euro ( 4,54 %). De remarcat ca pe aceasta zona investitiile au o tendinta de scadere ( 79,85 % fata de 2002 ).

Investitiile nete spaniole în noile state membre UE s-au cifrat în 2003 la 889,74 milioane euro, înregistrând o crestere de peste 20 ori fata de anul precedent. România a devenit un nou pol de atractie pentru investitorii spanioli, firmele spaniole cautand sa profite de fondurile sporite de preaderare de care beneficiaza România în 2006 si, mai ales, de cele ce vor fi primite dupa aderare.

Principalele domeniile în care partea spaniola isi manifesta interesul de a face investitii mai substantiale sunt infrastructurile, sectorul energetic, agricultura si sectorul imobiliar .La 28 februarie 2006, numarul societatilor comerciale cu capital spaniol inregistrate in Romania era de 1280, iar valoarea aferenta a investitiilor spaniole era de 190,29 milioane euro (Spania ocupand locul 16 in topul investitorilor straini).

Relatiile cu Uniunea Europeana
Globalizarea este un fenomen pozitiv, dar aduce cu sine și probleme, unele legate de infracționalitatea transfrontalieră. De aceea Europa – care deja nu mai are frontiere - trebuie să dezvolte mecanismele pentru a transforma Rețeaua Europeană a Consiliilor pentru Justiție într-un spațiu de întâlniri pentru toți membrii puterilor judiciare, prin dezvoltarea la nivelul acesteia a unor mecanisme de lucru efectiv, care să ajute toate țările Uniunii Europene.

Gestionarea apartenentei Spaniei la Uniunea Europeana s-a bazat pe trei principii fundamentale. Primul, profesionalism si continuitate in cadrul organismelor administrative care s-au ocupat de relatiile Spaniei cu Uniunea Europeana. In al doilea rand, prezentarea unei imagini a Europei din care sa rezulte compatibilitatea intre apararea interesului national si predispozitia pentru interesul general al Uniunii.

Adica, imaginea unei Europe integrate si solidare la care Spania sa-si poata aduce contributia ca natiune in cadrul familiei europene. In ultimul rand, este foarte importanta fiabilitatea in momentul indeplinirii angajamentelor asumate si sensibilitatea fata de interesele celorlalte state membre.

Față de problema aderării la Uniunea Europeană, Spania a primit în ultimii 8-9 ani de la Uniunea Europeană asistență în valoare de 47 de miliarde de Euro, iar în următorii 5 ani va beneficia de sprijin cuantificat la 5 miliarde de Euro. Dezvoltarea Spaniei s-a datorat în mai mare măsură investițiilor străine, decât ajutorului european, Regatul beneficiind până în prezent de investiții cumulate de peste 700 de miliarde de Euro.

La începutul mandatului actualului Consiliu al Puterii Judiciare, acesta își propunea să îmbunătățească imaginea justiției. În acest sens, a fost elaborat un studiu care a relevat că persoanele care au avut contact cu justiția (indiferent de calitatea procesuală pe care au avut-o) aveau o imagine mai bună despre justiție decât cei care nu intraseră în contact direct cu acest mediu.

Explicația acestui fenomen este aceea că justițiabilii percep justiția prin ochii presei. Modul cum este reflectat actul de justiție în presă este în mare parte responsabilitatea magistraților, care trebuie să învețe care sunt tehnicile de colaborare cu reprezentanții mas-media („să știe cum să vândă imaginea justiției”).

Presa privește ca știre numai ceea ce este neobișnuit, senzațional, de aceea magistrații trebuie să știe cum să transmită publicului motivele pronunțării unei anumite decizii.Un model funcțional în acest sens există în Mexic, unde 15 persoane, de profesie jurnaliști, sunt angați ai Tribunalului Suprem, în cadrul Biroului de presă. Atribuțiile personalului acestui birou sunt canalizate pe două coordonate:revista presei și informarea magistraților despre aspectele relevante semnalate în presă și care să fie reacția Tribunalului în cadrul dreptului la replică;pregătirea de știri care se referă la hotărârile importante pronunțate de Tribunal, față de care se știe că presa, și implicit publicul, prezintă un interes deosebit.

In anii anteriori aderarii la UE, Spania era izolata, practic o economie inchisa. In anul 1986, cand a intrat in UE, PIB-ul pe cap de locuitor reprezenta 70% din media grupului.In ultimii douazeci de ani, lucrurile s-au schimbat. Pentru anul 2007 se preconiza ca va atinge 101% din media statelor Uniunii Europene. Dincolo de aceste cifre, impresionant este faptul ca Spania a reusit inca din anii '90 sa se transforme dintr-o tara exportatoare de forta de munca intr-o tara importatoare de forta de munca, iar incepand cu anul 1997, volumul afacerilor ce s-au extins dincolo de granitele tarii a depasit volumul investitiilor straine directe.

Spania se poate mandri astazi cu un grup de companii de prim rang si de notorietate mondiala. Cand spun acest lucru, ma gandesc la Zara, Porcelanosa, Banco de Santander. Spania ocupa locul 8 ca valoare a investitiilor la nivel global si locul 2 in ceea ce priveste investitiile in America de Sud. In ultimii 10 ani, viteza de dezvoltare a avut un ritm mai rapid decat media generala europeana, fapt ce a dus la pozitionarea Spaniei pe locul 8 in topul economiilor lumii.

Spania este cunoscuta in principal ca destinatie turistica, ceea ce este normal, dat fiind ca este a doua putere turistica mondiala. Anul trecut, de exemplu, am gazduit 67 de milioane de turisti, adica 27% mai mult decat populatia tarii. In acelasi timp, am observat ca in Romania mai putin cunoscute sunt performantele companiilor spaniole in diverse sectoare tehnice. In domeniul telecomunicatiilor, avand 150 de milioane de clienti, Telefonica ocupa locul trei la nivel global.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.