Sondajele de opinie

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Liceu

. Rezistenta criticilor s-ar baza astfel pe un spirit antidemocratic care neaga puterea individului in favoarea puterii pe care o au sociologii ca experti ai fenomenelor sociale.
Andre Tremblay evidentiaza ca elementele care fac subiectul dezbaterii asupra sondajelor pot fi intalnite si in Antichitate, la Aristotel si Platon. Aristotel credea ca parerea "celor multi" este un garant al intel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sondajele de opinie

. Rezistenta criticilor s-ar baza astfel pe un spirit antidemocratic care neaga puterea individului in favoarea puterii pe care o au sociologii ca experti ai fenomenelor sociale.
Andre Tremblay evidentiaza ca elementele care fac subiectul dezbaterii asupra sondajelor pot fi intalnite si in Antichitate, la Aristotel si Platon. Aristotel credea ca parerea "celor multi" este un garant al intelepciunii colective. Adept al spiritului democratic, filozoful grec sustinea nevoia existentei unui punct de reper in judecata comuna a muritorilor, bazat pe rationalism instinctiv.

Platon, pe de alta parte, sustinator al elitismului, credea ca opinia "muritorilor" este lipsita de credibilitate pentru ca nu are la baza cunostintele expertilor si ale intelectualilor, optand si pentru un control al actiunii opiniilor pentru ca ele sa nu intervina in bunul mers al guvernarii.Problema contestatarilor sondajului este ca acesta nu este un instrument adecvat pentru cunoasterea opiniei publice. Mai mult, Pierre Bourdieu este de parere ca opinia sondata nu este opinie publica si isi pune urmatoarea intrebare:

opinia pe care o emitem in public este aceeasi opinie masurata de sondaje sau este vorba de alt fenomen? Sociologul canadian considera ca impostura sondajelor se sprijina pe trei elemente: nimeni nu are o opinie despre sau in orice problema; nu toate opiniile se valideaza; intrebarile puse nu sunt neaparat intrebarile pe care ar trebui sa le punem.

Mai mult, sociologii cred ca practicienii sondajelor neglijeaza procesul formarii opiniilor. In opinia lor, este demagogic sa crezi ca fiecare dintre noi isi poate da cu parerea despre orice subiect. In plus, unii oameni, expertii, observatorii sau intelectualii sunt mai in masura sa formuleze o opinie, in vreme ce omul obisnuit, "de la rue", nu are decat o idee
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.