Somajul

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Resursele de munc[ reprezint[ acea parte a populaiei unei [ri care dispune de un ansamblu de cuno]tine, de capacit[i fizice ]i intelectuale, care @i permit s[ def[]oare o munc[ util[ @n unul din domeniile de activitate existente. Din punct de vedere statistic, resursele de munc[ cuprind populaia @n v`rst[ de munc[ ]i apt[ de munc[ ]i populaia sub ]i peste limita v`rstei de munc[ ocupat[ efectiv @n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Somajul

Resursele de munc[ reprezint[ acea parte a populaiei unei [ri care dispune de un ansamblu de cuno]tine, de capacit[i fizice ]i intelectuale, care @i permit s[ def[]oare o munc[ util[ @n unul din domeniile de activitate existente. Din punct de vedere statistic, resursele de munc[ cuprind populaia @n v`rst[ de munc[ ]i apt[ de munc[ ]i populaia sub ]i peste limita v`rstei de munc[ ocupat[ efectiv @n economie.

Criteriile care definesc coninutul ]i sfera de cuprindere a resurselor de munc[ sunt: v`rsta de munc[ stabilit[ prin legislaia muncii, starea de s[n[tate a populaiei ]i gradul de disponibilitate al persoanelor pentru activit[i economico-sociale.Punctul de pornire @n determinarea resurselor de munc[ @l constituie populaia total[ a unei [ri, care, la r`ndul s[u, cuprinde populaia inactiv[ ]i populaia activ[.

Populaia inactiv[ (@n sensul actualei legislaii a Rom`niei ]i a prevederilor BIM) se refer[ la toate persoanele care @n perioada de referin[ (un an) se afl[ @n una din situaiile urm[toare: elevi ]i studeni care nu lucreaz[, pensionari care nu au fost reangajai sau nu muncesc pentru venituri @n bani sau @n natur[, persoanele casnice (care desf[]oar[ numai activit[i casnice @n gospod[rie: prepararea hranei, @ngrijirea copiilor, cur[enie etc.) persoanele @ntreinute de alte persoane, de c[tre stat sau se @ntrein din alte venituri (chirii, dob`nzi, rente etc.),

]i copii sub v`rsta minim[ legal[ de munc[.
Populaia activ[ cuprinde toate persoanele care furnizeaz[ fora de munc[ disponibil[ pentru producia de bunuri ]i servicii, @n cadrul perioadei de referin[. Indicator grosier al resurselor de munc[, noiunea de populaia activ[ se utilizeaz[ mai ales pentru comparaii internaionale. Structurile principale ale populaiei active sunt populaia ocupat[ ]i ]omerii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.