Somajul

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Alte categorii economice al caror continut trebuie clarificat sunt: populatie activa, populatie ocupata, somer si efectivul fortei de munca. Toate persoanele care au capacitate de munca si au varsta cuprinsa intre limitele legale de munca, inclusiv persoanele aflate in perioada schimbarii locului de munca (somaj), intra in categoria populatiei active. Persoanele care exercita o activitate ca salar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Somajul

Alte categorii economice al caror continut trebuie clarificat sunt: populatie activa, populatie ocupata, somer si efectivul fortei de munca. Toate persoanele care au capacitate de munca si au varsta cuprinsa intre limitele legale de munca, inclusiv persoanele aflate in perioada schimbarii locului de munca (somaj), intra in categoria populatiei active. Persoanele care exercita o activitate ca salariati precum si cei care lucreaza pe cont propriu in exploatari de tip familial, cu alte cuvinte cererea de munca satisfacuta, constituie continutul notiunii de populatie ocupata.

Somerii sunt acei oameni care nu sunt angajati, dar se preocupa activ de gasirea unui loc de munca. Cu alte cuvinte, o persoana este neutilizata sau se gaseste in stare de somaj numai daca a facut eforturi sustinute pentru a gasi o slujba in ultimele patru saptamani. Ea trebuie sa faca dovada acestor cautari (vizitarea firmelor, raspunsurile la anunturile care ofera slujbe etc.). In cea mai mare parte a tarilor OCDE (Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica, infiintata la Paris in 1961) este acceptata definitia elaborata in 1982 de Biroul International al Muncii: "sunt considerate someri persoanele care cauta o slujba, realizand demersuri efective si concrete pentru a gasi una, sunt disponibile si nu au nici o ocupatie profesionala in cursul saptamanii".

Angajatii si somerii constituie continutul categoriei economice de efectiv al fortei de munca. Oamenii fara slujbe care nu cauta de lucru sunt in afara fortei de munca. Frontiera intre ocupare, somaj si inactivitate este labila, asa cum apare sugestiv in figura 6.1.
Masurarea amplorii fenomenului somajului se face cu ajutorul unui indicator sintetic intitulat rata somajului. Acesta se obtine raportand numarul somerilor la efectivul fortei de munca, format din angajatii si somerii dintr-o tara, la un moment dat.

Efectivul fortei de munca nu cuprinde urmatoarele categorii de persoane: elevii, studentii, cei ce-si desfasoara activitatea in gospodariile casnice, pensionarii, persoanele prea bolnave ca sa munceasca precum si cele care au incetat sa caute un loc de munca. Pe langa PIB si rata inflatiei, rata somajului reprezinta cel de-al treilea indicator macroeconomic pentru a caracteriza starea unei economii nationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.