Solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.80

nivel: Facultate

Dezbaterea la data stabilita de presedintele Curtii Constitutionale a unei astfel de cereri va avea loc chiar daca vreuna din autoritatile publice solicitate nu-si comunica punctul de vedere in termen. Curtea Constituitonala se pronunta asupra cererii printr-o decizie prin care constata sau nu existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre anumite autoritati publice, indicand insa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice

Dezbaterea la data stabilita de presedintele Curtii Constitutionale a unei astfel de cereri va avea loc chiar daca vreuna din autoritatile publice solicitate nu-si comunica punctul de vedere in termen. Curtea Constituitonala se pronunta asupra cererii printr-o decizie prin care constata sau nu existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre anumite autoritati publice, indicand insa si modul de solutionare a acelui conflict.

Respectarea procedurii pentru alegerea Presedintelui RomanieiCurtea Constitutionala nu doar vegheaza la respectarea acestei proceduri, ci si confirma rezultatele sufragiului. Astfel, validarea rezultatelor alegerilor pentru Presedintele Romaniei se face de catre Curtea Constitutionala.Curtea emite o hotarare in cadrul aceleiasi proceduri, Curtea Constitutionala solutioneaza si contestatiile cu privire la inregistrarea sau neinregistrarea unui candidat sau cu privire la impiedicarea unui partid politic, unei formatiuni politice ori a unui candidat de a-si desfasura campania electorala.

Emiterea avizului pentru suspendarea din functie a Presedintelui RomanieiPropunerea de suspendare din fuctie a Presedintelui Romaniei este comunicata Curtii Constitutionale de presedintele care a condus sedinta comuna a celor 2 camere ale Parlamentului cu privire la aceasta propunere, in urma dezbaterilor, Curtea Constitutionala emite un aviz consultativ.Contestarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte a Romaniei
In cazul in care este vorba despre vacanta functiei de presedinte, cererea catre Curtea Constitutionala se face de catre presedintele uneia dintre camerele Parlamentului sau, in cazul in care Presedintele Romaniei este suspendat din functie, de Presedintele interimar.

In cazul in care interimatul functiei de Presedinte se datoreaza imposibilitatii temporare de a-si exercita atributiile, cererea se face de catre unul dintre presedintii celor 2 camere, dar chiar si de Presedintele Romaniei. In aceasta situatie Curtea Constitutionala o hotarare prin care constata sau nu existenta imprejurarilor care justifica interimatului la functia de Presedinte a Romaniei, hotarare pe care o comunica Parlamentului si Guvernului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.