Solutii medicamentoase

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Substantele medicamentoase constituie de obicei solutul sau faza dispersata a solutiilor. Raportul dintre cantitatea dizolvata si cantitatea de solvent reprezinta concentratia solutiei. Calitatea unui medicament este asigurata in primul rand de calitatea materiilor prime folosite la fabricare. Normele de calitate se refera la identitate, puritate, uniformitate, lipsa unei contaminari microbiene ex[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Solutii medicamentoase

Substantele medicamentoase constituie de obicei solutul sau faza dispersata a solutiilor. Raportul dintre cantitatea dizolvata si cantitatea de solvent reprezinta concentratia solutiei. Calitatea unui medicament este asigurata in primul rand de calitatea materiilor prime folosite la fabricare. Normele de calitate se refera la identitate, puritate, uniformitate, lipsa unei contaminari microbiene excesive.

Solubilitatea depinde de constitutia chimica a substantei si de cea a solventului. Substantele cu caracter hidrofil se dizolva in solventi polari, iar cele hidrofobe in solventi apolari. Fiecare substanta poseda o solubilitate anumita intr-un solvent dat la temperaturi determinate; practic aceasta reprezinta concentratia substantei in solutie saturata.

In farmacopee solubilitatea este exprimata in doua moduri.
Prima ar fi prin definirea solubilitatii unei substante care poate fi facuta prin precizarea cantitatii de vehicul in care se dizolva o parte de substanta pentru a se obtine o solutie saturata la temperatura normala. Ex. o parte acid salicilic se dizolva in 300 parti apa, 15 parti alcool, 20 parti eter, 17 parti cloroform.Cand se prescrie solubilitatea in acizi sau in solutii de baze nu se precizeaza volumul din solutia respectiva, deoarece dizolvarea are loc ca urmare a unei reactii chimice.

O parte este reprezentata de 1 ml de substanta lichida sau 1 gram din substanta solida, conform F.R. De asemenea, in F.R.X se indica si alte metode pentru determinarea solubilitatii substantelor solide, de exemplu expresia miscibil, care este atribuita substantelor lichide care se pot amesteca in orice proportie cu solventul prevazut. Cantitatea de substanta dizolvata si cantitatea de solvent este denumita concentratia solutiei.

In domeniul solutiilor, care sunt sisteme disperse moleculare, stabilitatea este cea mai mica si de aceea este foarte importanta, bine definite si se refera la determinarea caracterelor organoleptice: claritate, culoare, gust, miros, pe tot parcursul depozitarii solutiei. O conditie obligatorie pentru solutii o constituie lipsa particulelor insolubile. Pentru a obtine solutii limpezi si clare este necesara eliminarea particulelor in suspensie. Eliminarea se poate efectua pe mai multe cai, si anume: prin decantare, prin filtrare, prin centrifugare.

Operatia de decantare precede de obicei operatia de filtrare si are la baza sedimentarea particulelor solide suspendate in lichid. Ea are ca scop eliminarea particulelor ce ar putea astupa (colmata) porii filtrului.Filtrarea este operatia fizica avand ca scop retinerea fazei solide dintr-un lichid prin transversarea unui material poros, ai carui pori formeaza canalicule, sub actiunea unei diferente de presiune.

Solutiile de uz intern trebuie sa aiba caractere organoleptice (gust si miros) corespunzatoare, asociindu-se la acestea o culoare adecvata, pentru a realiza un medicament acceptat de catre pacienti si mai ales de copii. Prin dizolvarea in apa a unor medicamente se produce un gust greu de suportat si de aceea este necesara folosirea de corectori de gust si miros. Copiii, cei carora le sunt destinate cele mai multe dintre solutiile medicamentoase, au simtul gustului cel mai accentuat datorita prezentei pe limba a unor papile gustative mai numeroase si daca se creaza repulsia fata de medicament va fi mai greu de acceptat si de invins.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.