Solurile

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Lucrarea de fata este o sinteza a datelor din literatura de specialitate. Mai intai se dau unele notiuni referitoare la componenta mineralogica si petrografica a litosferei, pe seama careia s-a format solul. In continuare se trece la prezentarea proceselor de formare si evolutie a solului, la prezentarea amanuntita a componentei si proprietatilor acestuia. Urmeaza un capitol ce trateaza problema c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Solurile

Lucrarea de fata este o sinteza a datelor din literatura de specialitate. Mai intai se dau unele notiuni referitoare la componenta mineralogica si petrografica a litosferei, pe seama careia s-a format solul. In continuare se trece la prezentarea proceselor de formare si evolutie a solului, la prezentarea amanuntita a componentei si proprietatilor acestuia. Urmeaza un capitol ce trateaza problema clasificarii solurilor si se prezinta caracteristica succinta a solurilor din Republica Moldova. Un capitol aparte este consacrat regionarii pedogeografice in Republica Moldova, se prezinta informatie privind cartarea si bonitarea solurilor. Se incheie lucrarea cu descrierea proceselor de degradare a solurilor.

Autorul este profund reconuscator pentru obiectiile si propunerile efectuate de membrul titular al ASM, profesor universitar, presedinte al Societatii Nationale a Moldovei de Stiinta Solului Andrei URSU si profesorului cercetator Boris BOINCEAN. pentru recenzarea si redactarea lucrarii. Lucrarea este adresata, in primul rand, studentilor facultatii Stiinte ale Naturii si Agroecologie a Universitatii de Stat "Alecu Russo" din Balti, precum si altor persoane interesate.

In evul mediu, Europa de vest a cunoscut in secolele al XII-lea si al XIII-lea o perioada de inflorire culturala. Astfel, calugarul dominican Albert le Grand a dat pentru prima data unele explicatii cu privire la nutritia plantelor. A urmat apoi o perioada de decadere a stiintelor din cauza dogmatismului si obscurantismului caracteristic inchizitiei, institutie bisericeasca creata in prima jumatate a secolului al XIII-lea.

Interesul pentru cunoasterea solului incepe sa creasca in secolul al XVI-lea, odata cu cerintele sporirii productiei agricole, legate de cresterea populatiei oraselor. Caracteristic pentru perioada cuprinsa intre secolul al XVI-lea si primele decenii ale secolului al XIX-lea este faptul ca oamenii de stiinta cercetau solul in legatura cu problema nutritiei plantelor. Un loc important in dezvoltarea stiintei l-a avut teoria despre formarea humusului formulata de Albrecht Daniel Thaer (1752-1828), care considera humusul ca sursa unica de nutritie pentru plante (cartea

"Fundamentele unei agriculturi rationale"). Alti mari oameni de stiinta care au contribuit la dezvoltarea cunostintelor despre sol sunt: Theodor de Saussure (1767-1845), J.J.Berzelius, Gustav Schubler, Carl Spriengel (1787-1859).Incepand cu jumatatea a doua a secolului al XIX-lea, transformarea vietii economice mondiale, mai ales in Europa, dezvoltarea insemnata a industriei au avut o deosebita influenta asupra ritmului de crestere a agriculturii, care trebuia sa aprovizioneze centrele industriale cu cantitati mari de alimente si materii prime.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.