Socul in pediatrie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Se face adesea confuzie intre colaps si soc. Colapsul este o notiune semiologica mult mai restranAZsa, care defineste numai o tulburare hemodinamica pura, ce consta in ruperea echilibrului dintre patul

Esentialul in PEDIATRIE
vascular (continator) si sangele circulant (continut). Colapsul este numai unul dintre aspectele hemodinamice posibile in soc, care poate deschide [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Socul in pediatrie

Se face adesea confuzie intre colaps si soc. Colapsul este o notiune semiologica mult mai restranAZsa, care defineste numai o tulburare hemodinamica pura, ce consta in ruperea echilibrului dintre patul

Esentialul in PEDIATRIE
vascular (continator) si sangele circulant (continut). Colapsul este numai unul dintre aspectele hemodinamice posibile in soc, care poate deschide scena clinica (exemplu: socul hipovolemic), sau apare in stadiul tardiv, final al socului, cand mecanismele vasoconstrictoare de compensare sunt depasite.

Socul este un mod de reactie complexa a organismului la agresiuni din mediu. A fost definit ca "proiectare brutala in spatiul intracelular a dezechiAZlibrelor spatiului extracelular". Spre deosebire de colaps, socul este o tulburare globala hemodinamica si metabolica, care apare la un anumit prag de agresiune si are tendinta la autointretinere oscilanta.

Tipuri etiopatogenice de soc la copil
Socul hipovolemic este cel mai frecvent intalnit la sugar si copilul mic si se produce prin pierderi digestive de apa si eleciroliti (varsaturi, diaree), in cursul gastroenterocolitelor acute. Mai rar, pierderile hidroelectrolitice pot fi extradigestive, renale: poliurie in cadrul diabetului zaharat, diabetului insipid sau unor boli renale cronice. Alte cauze de soc hipoAZvolemic sunt reprezentate de hemoragii, plasmoragii (arsuri intinse recente) si boli care realizeaza spatii lichidiene "parazitare": edeme (hipoproteinemii severe), ascita, pleurezie intempestiv evacuata, sechestrare de lichid si electroliti in anse intestinale ocluzionate.

Colapsul reprezinta factorul patogenic central, care declanseaza modificarile fiziopatologice si reactiile de compensare din partea organismului. Reducerea volumului sanguin circulant determina scaderea intoarcerii venoase (presarcinii) si a debitului cardiac. Mecanismele compensatorii constau in activitate simpato-adrenergica crescuta, care determina vasoconstrictia arteriala si a vaselor de capacitanta.

Aceasta este mediata neuroumoral (secretie crescuta de catecolamine de origine suprarenala, de vaso-presina si renina). Sunt exceptate de la vasoconstrictie circulatia cerebrala, miocardica, hepatica, realizandu-se astfel circulatie preferentiala in teritorii vitale (centralizarea circulatiei).

Cresterea secretiei de hormon antidiuretic (ADH) si aldosteron tinde sa restaureze volumul plasmatic. Daca aceste mecanisme de compensare sunt depasite, se instaleaza suferinta tisulara hipoxica, prin hipoperfuzia tisulara, cu acumularea produsilor de metabolism (acidoza) si a peptidelor vasoactive (metaboliti ai acidului arahido-nic), care afecteaza tonusul vascular, permeabilitatea membranelor celulare si contractilitatea miocardului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.