Socrate

5x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.31

nivel: Liceu

Scopul acesta, pe care Socrate il propunea cunostintei, de a stabili notiuni generale, a fost adoptat atat de Platon cat si de Aristotel si a jucat un rol hotarator pentru toata evolutia filosofiei si a stiintei europene. Descoperirea de legi universale si necesare, pe care o urmaresc in timpurile moderne stiintele exacte, sta in perfecta concordantacu ceea ce voiau in antichitate Socrate, Platon [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Socrate

Scopul acesta, pe care Socrate il propunea cunostintei, de a stabili notiuni generale, a fost adoptat atat de Platon cat si de Aristotel si a jucat un rol hotarator pentru toata evolutia filosofiei si a stiintei europene. Descoperirea de legi universale si necesare, pe care o urmaresc in timpurile moderne stiintele exacte, sta in perfecta concordantacu ceea ce voiau in antichitate Socrate, Platon si Aristotel.

Socrate nu-si preda invataturile sale intr-un anumit local, ci in casele oamenilor bogati, in pravaliile din piata, la stdioane, pe strada si in pietele publice; nu tinea prelegeri, ci instruia cu ajutorul dialogului. Iar in arta convorbirii, el era maestru. Cum proceda anume? Daca , mergand pe strada, se intalnea cu cineva, pe care-l stia ca stapaneste mai mult sau mai putin o chestiune, Socrate incepea discutia.

Punand intrebari si asteptand raspunsuri, Socrate conducea astfel discutia incat preopinentul sau , care pretindea la inceput ca stie, trebuia sa recunoasca pana la urma ca e nestiutor si are nevoie sa fie luminat de Socrate, care tocmai marturisise ca nu stie nimic. Dar Socrate nu se multumea numai sa demonstreze preopinentului sau ca in fond nu stie ceea ce la inceput pretindea cu emfaza ca stie, ci cauta, cu arta lui de a conduce discutia, sa scoata din spiritul insusi al preopinentului sau ideile juste, notiunile menite sa exprime esenta lucrurilor: idei pe care oricine le are in spiritul sau, de care insa nu este constient si pe care le poate descoperi, daca stie cum sa procedeze.

Acest procedeu de a scoate din constiinta cuiva ideile pe care le poseda, dar nu-si da seama, era numit de Socrate maieutica. E arta de a intreba astfel, incat sa poti obtine de la persoana respective raspunsuri juste. Aceasta este ceea ce se numeste astazi in scoli metoda socratica.

In afara de preocuparea de a stabili esenta lucrurilor, prin descoperirea notiunilor si a definitiilor, mai intalnim la Socrate o preocupare fundamentala: cea morala. Cu alte cuvinte, Socrate nu-si pune numai problema stiintei, ci si pe aceea a virtutii.

Ce este insa virtutea dupa el? A fi virtuos inseamna a sti, caci virtutea este stiinta. Nimeni nu este rau de buna voie, nimeni nu face rau cu intentie, ci numai fiindca nu se cunoaste pe sine si nu stie ce vrea. Caci a sti ce vrei, inseamna a cunoaste binele si a cauta sa-l realizezi. Realizarea binelui duce la fericirea personala si la propasirea comunitatii. Ignoranta este mama raului si a pacatului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.