Sociologie politica - relatia dintre mass-media si cultura politica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.47

nivel: Facultate

In conditiile actuale ale societatii moderne, o democratie deliberativa ar fi, prin urmare o masura semnificativa, o democratie mediata in sensul ca procesele de deliberare ar depinde de institutiile mass-media, atat ca niste mijloace de informare, cat si ca mijloace de exprimare.

Ar fi ingenios sa presupunem ca aceste democratii deliberative ar reusi sa solutioneze sau sa ameliore[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologie politica - relatia dintre mass-media si cultura politica

In conditiile actuale ale societatii moderne, o democratie deliberativa ar fi, prin urmare o masura semnificativa, o democratie mediata in sensul ca procesele de deliberare ar depinde de institutiile mass-media, atat ca niste mijloace de informare, cat si ca mijloace de exprimare.

Ar fi ingenios sa presupunem ca aceste democratii deliberative ar reusi sa solutioneze sau sa amelioreze intr-o masura semnificativa problemele cu care se confrunta politicile democratice in epoca moderna.

Rolul pe care il are masa-media intr-o democratie poate fi explicitat prin distinctia facuta de Dahrendorf ( apud cuilenburg, Scholten, Noomen, 2000, pg.280 apud Claudiu Coman – Comportamentul de vot, pg. 108) intre “deschiderea activa” constituita dintre cei care sunt la putere si “deschiderea pasiva” constituita de cei care nu sunt implicati in luarea deciziilor politice decat prin participarea la vot si care reprezinta intre 90% si 99% din populatie.

La un moment dat mijloacele media erau folosite doar pentru a prezenta informatia pentru dezbatere. In prezent oamenii politici utilizeaza media pentru a capta atentia, in scopul convingerii, functia informativa fiind trecuta in plan secundar. H. Savigny ( apud Claudiu Coman, p. 109) lanseaza idea ca Internetul, care este in afara controlului statului, al guverneleor si partidelor politice, ofera potentialul de a revolutiona comunicarea politica precum si natura formarii si a exprimarii opiniei politice. Singura problema in Romania ar fi ca nu toti cetatenii cu drept de vot au acces la internet ( iar cei care au trebuie sa isi doreasca sa si participe).

Consum de mass-media
Romania are o presa privata puternica, ce include doua retele nationale de televiziune si sute de posturi de radio si televiziune.
In plus, in jur de 40% ( in anul 2002) dintre romani, ceea ce inseamna toata populatia urbana, este conectata la reteaua de cablu TV. Presa scrisa, care este formata in cea mai mare parte din “tabloids”, adica ziare de boulevard tipice si atipice (adica politice) este integral privata si nu este supusa nici unui fel de reglementare legala. Radioul si televiziunea sunt reglementate prin Legea audiovizualului, iar media publica si prin legi propri de organizare si functionare a televizorului si radioului public.

Media, in mare proportie e proprietatea unor oameni de afaceri autohtoni, a devenit mai ales un instrument de castigat influenta politica sau de intermediat afaceri, deci oamenii de afaceri sunt dispusi sa subventioneze canale media doar pentru a avea o arma de santaj sau distribuit servicii, valoare mult mai insidioasa.

Efectul mass-media este “constatarea unei schimbari de atitudine la nivelul publicului in urma consumului de media”. Pentru a vedea efectele media Alina Mungiu-Pippidi in Politica dupa comunism a incercat sa compare doua lucruri: publicul consumator de politica prin media in campanie si in afara ei, ca si publicul inainte si dupa expunerea mai intensa din campania electorala din anul 2000.

Campania din anul 2000 a fost caracterizata de stricte reglementari ale Consiliului National al Audiovizualului (CNA) prin decizia 240 din 9 octombrie. Aceasta interzicea difuzarea spoturilor electorale in cadrul altor emisiuni cu exceptia celor dedicate in intregime campaniei electorale si restrangerea si discutarea chestiunilor legate de campanie la aceste emisiuni, interzicand in mod special buletinelor de stiri includerea stirilor referitoare la campanie.

Prezenta candidatilor in buletinele de stiri era permisa doar in masura in care stirile erau legate de campanie si alese doar in functie de valoarea informativa. Alte paragrafe interziceau candidatilor sa se atace reciproc, iar gazdele emisiunilor erau, facute raspunzatoare pentru desfasurarea in contitii civilizate a dezbaterilor. Acest cadru suprareglementat, poate justificat de campanile politice negative trecute, nu a avut efecte pozitive.

Cei care au dat aceasta decizie au uitat o simpla realitate a societatii romanesti, anume ca in cultura legala permisiva romaneasa nu se paote asigura respectarea regulilor de catre cei influenti si cu tupeu, mai ales de catre o institutie slaba precum CNA.

Crearea de emisiuni electorale speciale punea in dificultate resursele umane si logistice si asa reduse ale televiziunilor, rezultatul fiind emisiuni formale, moderate de gazde care actionau ca niste centralisti telefonici care nu facea decat sa mute legatura de la un participant la altul.

Pe scurt, regulamentul CNA-ului a facut ca jurnalistii, mai ales cei de la canalele publice, sa faca emisiuni lipsite atat de profesionalism cat si incapabile sa serveasca interesului public – acela de a facilita participarea in cunostinta de cauza. Publicul si-a prezentat nemultumirea prin parasirea canalelor pe care se purtau discutii pentru a privi in final la prezentarea rezultatelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.