Sociologie politica

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cand, alaturi de aceste elemente concrete ale domeniului de care vorbim, adaugam si preceptul aristotelian "omul este un animal politic", suntem deja incredintati ca avem dreptul sa vorbim despre o stiinta aparte, care ar avea ca domeniu de studiu tocmai acel "animal politic" de care vorbeste filosoful antic. Din punctul nostru de vedere, aceasta viziune este perfect eronata. Ea provine din tendin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologie politica

Cand, alaturi de aceste elemente concrete ale domeniului de care vorbim, adaugam si preceptul aristotelian "omul este un animal politic", suntem deja incredintati ca avem dreptul sa vorbim despre o stiinta aparte, care ar avea ca domeniu de studiu tocmai acel "animal politic" de care vorbeste filosoful antic. Din punctul nostru de vedere, aceasta viziune este perfect eronata. Ea provine din tendinta actuala a spiritului uman de a defini prin excluziune anumite "domenii" ale realitatii si de a le studia ca si cand acestea ar fi separate unele de altele.

Interdisciplinaritatea devine, din acest punct de vedere, doar o tentativa fara sorti de izbanda de a reuni ceea ce initial a fost definitiv separat, cunoasterea. Impresia falsa a acestor cercetatori este ca "inventarea" unor domenii noi si concentrarea exclusiva pe acestea ar duce la o sporire a cunoasterii. Cazul sociologiei politice este relevant, alaturi de disciplinele alaturate, cum ar fi filosofia politica sau politologia. Mai nou, "analiza politica" (cu specialistii ei recunoscuti, analistii politici, intalniti peste tot), nici nu mai are ragazul de a porni de la idei spre realitate sau de la formele istorice spre cele politice, ci numai de la evenimentele cotidiene, analizate, interpretate si combinate la nesfarsit intr-o ciudata graba de a "influenta" opinia publica sau "decizia politica".

Analiza politica devine astfel un soi de comanda verbala cu vagi accente ideologice, care se vor pierde si ele curand. Caci e simptomatic faptul ca astazi nimeni, dar absolut nimeni nu mai crede in ideologiile politice, nici macar partidele care se declara adeptele lor. Sarcina noastra devine, de aceea, extrem de dificila. In conditiile in care credinta in Idee a decazut intr-o maniera atat de categorica,

trebuie sa ne lasam condusi de curentul general din jur si sa abandonam noi insine gandirea de dragul influentei de moment asupra realitatii sociale, sau trebuie, dimpotriva, sa cautam radacinile gandirii despre om ca "animal politic" si astfel sa intelegem mai bine locul pe care fiinta umana il ocupa astazi in lume? (In paranteza fie spus, interpretarea moderna a ideii de "animal politic" - zoon politikon - este ea insasi eronata, dar sintagma ca atare trebuie retinuta)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.