Sociologia statica despre puteri si structura societatii

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Expresia presupune conceptia, iar aceasta ramane, fara eficacitate daca prima lipseste. Starea normala reclama armonia lor intima, tot la fel ca aceea dintre bogatie si numar. Dar separarea lor este si ea facila. Conceptia deci presupune existenta actului intelectual productiv (gandirea activ-creatoare). Expresia, insa, se poate lipsi de acest act, exercitandu-se prin formele ideatice ale vechilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia statica despre puteri si structura societatii

Expresia presupune conceptia, iar aceasta ramane, fara eficacitate daca prima lipseste. Starea normala reclama armonia lor intima, tot la fel ca aceea dintre bogatie si numar. Dar separarea lor este si ea facila. Conceptia deci presupune existenta actului intelectual productiv (gandirea activ-creatoare). Expresia, insa, se poate lipsi de acest act, exercitandu-se prin formele ideatice ale vechilor doctrine, idei, produse spirituale. Este necesara deci "prevalenta ganditorilor asupra vorbitorilor si scriitorilor" (p.270). Aceasta subordonare este alterata in perioadele de tranzitie, cand "adevaratii renovatori sunt oprimati de facila popularitate a celor care se marginesc a reinnoi formele vechilor doctrine" (p.270).

Comte apreciaza ca epoca moderna cunoaste o asemenea dereglare si el o ridica la rangul unei cauze a dezordinii si anarhiei epocii. Aparitia unei clase degradate de "intelectuali", care se marginesc la folosinta de forme goale - negustori de cuvinte, manuitori ai frazei - ori "reinnoirea" vechilor forme si doctrine, este fenomenul cel mai grav si adanc raspunzator de anarhia epocii moderne. Comte ii denumeste "literatori". Trebuie facuta distinctia intre "influenta directa a numarului si a expresiei si influenta, indirecta, a bogatiei si a conceptiei" (ibid).

In ambele cazuri, aceasta (influenta indirecta) reprezinta principala sursa a puterii reale atata vreme cat ordinea sociala nu este prea mult tulburata. "In raport cu conformitatea lor spontana la tendinta de expansiune sau de concentrare, expresia se asociaza de regula cu numarul, asa cum conceptia se asociaza cu bogatia." (ibid).
Cat priveste influenta sau forta morala, cele doua surse ale ei sunt "inima si caracterul". In ceea ce priveste relatia lor, caracterul trebuie sa prevaleze in raport cu inima.

"Intr-adevar, in raport cu existenta obiectiva, caracterul determina ascendentul moral mai mult decat inima". "Insa, existenta subiectiva rectifica acest ordin provizoriu... Pe masura ce starea sociala se regularizeaza, inima prevaleaza asupra caracterului, ea fiind sursa impulsurilor, cu toate ca acesta domina singur asupra lor" (p.271).
Si in cazul influentei morale, functioneaza preponderenta influentei indirecte asupra celei directe. Totusi, in acest al treilea caz apare o distinctie prin aceea ca influenta morala cea mai directa contribuie la formarea fortei sociale, ale carei mentinere si reglare depind de influenta indirecta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.