Sociologia religiei - despre mitologia greaca

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.07

nivel: Facultate

1.Zeus era zeul suprem al grecilor, parintele zeilor si al oamenilor. Ca zeu al cerului, el locuieste pe varful muntelui Olymp, varf care era socotit a fi in cer, si tot ca zeu al cerului, el este stapanul norilor, al ploii, al zapezii, al tunetului si al fulgerului, fiind reprezentat cu un fulger in mana.

Ca zeu al luminii, Zeus vede toate, nu-i scapa nimic. El supravegheaza impli[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia religiei - despre mitologia greaca

1.Zeus era zeul suprem al grecilor, parintele zeilor si al oamenilor. Ca zeu al cerului, el locuieste pe varful muntelui Olymp, varf care era socotit a fi in cer, si tot ca zeu al cerului, el este stapanul norilor, al ploii, al zapezii, al tunetului si al fulgerului, fiind reprezentat cu un fulger in mana.

Ca zeu al luminii, Zeus vede toate, nu-i scapa nimic. El supravegheaza implinirea justa a angajamentelor, respectarea dreptatii, implinirea obligatiilor conjugale. El protejeaza familia, fratria, cetatea. Mitologia a intunecat figura mareata a lui Zeus, atribuindu-i o seama de aventuri amoroase cu totul imorale.

2.Hera este personificarea feminina a cerului, in special a cerului nocturn. Ea este sora si sotie in acelasi timp a lui Zeus, impartind cu acesta puterea. Este zeita femeilor si a casatoriei.

3.Atena (Athena, numita si Palas Athena) este, dintre toate zeitatile panteonului grecesc, cea mai apropiata de Zeus, ca una ce este nascuta, fara mama, direct din capul lui si intrupand o parte din insusirile tatalui sau. Ea conduce armatele la victorie si tot ea prezideaza la incheierea pacii.

Si Ares este zeul razboiului, dar acesta este un zeu sangeros, iubind varsarea de sange pentru varsarea de sange insasi. Atena este inteleapta, prudenta, duce luptele la bun sfarsit, apoi prezideaza operele din timp de pace: adunarile din agora (piata publica), sedintele senatului etc. Ea protejeaza munca, meseriile, artele.
4.Apolo (Apollo) este unul dintre cei mai importanti zei ai grecilor. Numele sau inseamna soarele „stralucitor". De la inceput Apolo a fost o zeitate pastorala. In general insa el este cunoscut ca zeu al poeziei si al artelor.

5.Artemis este zeita fecunditatii, a castitatii si a iubirii legitime. Ca sora a lui Apolo impartaseste unele din insusirile acestuia, ca de exemplu aceea de a feri pe oameni de boli, dar este in stare si sa provoace epidemiile si sa omoare cu repeziciune mai ales femei. Identificandu-se cu zeitatile lunare Hecate si Selene, ea apare ca zeita a luminii nocturne, zeita care iubeste locurile retrase, intunecoase.

6.Hermes fiu al lui Zeus si al Maiei, una dintre fiicele lui Atlas, nascut in Arcadia. A fost numit mesagerul zeilor. Hermes era zeul comertului, al calatoriilor, al pastorilor dar si al hotilor. Tot el conducea umbrele mortilor catre Infern. Este posesorul unei perechi de sandale fermecate.

7.Hefaistos este in panteonul grecesc zeul focului, in special al focului din adancul pamantului. Mai tarziu, in poemele homerice, apare ca mesterul iscusit care cladeste palatele zeilor si faureste toate obiectele de confort si de podoaba ale zeilor; la care, fireste, se foloseste in primul rand focul.

8.Afrodita sotia lui Hefaistos, dupa alta versiune sotia lui Ares, zeul razboiului, este zeita iubirii senzuale.
9.Poseidon zeul marilor, fratele lui Zeus, este de asemenea una dintre zeitatile importante ale panteonului grecesca si Atena zeita a intelepciunii . Cu ajutorul tridentului sau, starnea furtuni, scotea la suprafata insule, crea rauri si izvoare.
10.In lumea subpamanteana locuiau: Hades (fratele lui Zeus), zeitele Persefona si Hecate.

Alte personaje mitologice
Hercule Erou si semizeu, Hercule a avut cea mai mare popularitate, fiind urmarit de razbunatoarea Hera toata viata sa.
Hercule era fiul lui Zeus si al muritoarei Alcmena.
Dupa moarte a fost recunoscut ca zeu, vechii greci dand unei constelatii numele sau.

Ahile este un erou, care a participat la razboiul troian.
Singurul sau loc vulnerabil era calcaiul, de aici vine si expresia "calcaiul lui Ahile".Pe cand era mic, mama sa l-a scaldat in raul Styx, pentru a fi invulnerabil. Insa l-a tinut de calcai in timp ce il scalda, si astfel, singurul loc vulnerabil a ramas calcaiul.
In timpul razboiului pentru cucerirea Troiei, Ahile a fost omorat de o sageata a frumosului Paris.

Pan, fiu al lui Hermes si al nimfei Callisto, protector al turmelor si al pastorilor. Infatisarea sa era ciudata: era jumatate om, jumatate animal. Isi ducea viata prin munti si campii. Este considerat parintele naiului si al fluierului.

Perseu, fiu al lui Zeus, a fost trimis de Polidecte sa aduca capul Meduzei.In misiunea sa a fost ajutat de unii zei.
A reusit sa o invinga pe Meduza, purtand sandalele inaripate ale zeului Hermes, si un coif ce il facea invizibil al Atenei.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.