Sociologia receptarii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Din pacate, acestea sunt si principalele mijloace de dezinformare, pentru ca informatia gresita poate sa ajunga rapid la indivizi.
Intre educatie si sistemul mass-media exista de multa vreme legaturi indisolubile, care s-au intarit continuu in ultimul timp, indeosebi o data cu dezvoltarea retelelor informatice. Interactiunile dintre cele doua domenii constituie o preocupare pentru pedagogi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia receptarii

Din pacate, acestea sunt si principalele mijloace de dezinformare, pentru ca informatia gresita poate sa ajunga rapid la indivizi.
Intre educatie si sistemul mass-media exista de multa vreme legaturi indisolubile, care s-au intarit continuu in ultimul timp, indeosebi o data cu dezvoltarea retelelor informatice. Interactiunile dintre cele doua domenii constituie o preocupare pentru pedagogi, si nu numai pentru ei, deoarece impactul comunicarii de masa asupra personalitatii umane nu poate fi ignorat. In conditiile diversificarii nevoilor educative in lumea moderna, mass-media poate reprezenta veritabile resurse ale invatarii.

Nu este vorba doar despre oferta de programe si de suporturi informative si formative valorificabile in perspectiva educatiei formale sau neformale, ci si despre influentele difuze, spontane, neintentionate exercitate prin mesaje al caror continut nu a fost conceput in scop explicit educativ. Ce inseamna, insa, mass-media pentru adolescenti? Poate fi pentru unii un mijloc foarte bun de informare asupra unor subiecte cum ar fi spatiul cosmic, evenimentele mondene, muzica, politica, arta, educatie. Pentru altii ar putea consta in rezolvarea anumitor probleme individuale sau colective, economice, comerciale, de sanatate sau sentimentale.

Chiar daca nu constientizam, mass-media ocupa un loc esential in toti pasii facuti de adolescenti in viata. In functie de aceste influente ei pot alege chiar directia de parcurs in viata. Adolescenta este intervalul de viata cel mai receptiv la schimbarile din societate, o etapa in care are loc structurarea identitatii in jurul unui sistem personal de valori si al unei treptate constientizari a propriei individualitati. In aceasta etapa de formare a personalitatii se contureaza un amestec de adeziune neconditionata la idealuri, radicalism moral si acceptarea unor pseudovalori.

Nonconformismul este insotit de apropierea de "valori" care satisfac egocentrismul, narcisismul, individualismul in randul adolescentilor. Din perspectiva identitatii vocationale, se constata aparitia de interese, aspiratii diverse, preluate, prin imitatie si identificare, de la persoane admirate de adolescent si care se constituie pentru el in modele. Adolescentii se pot replia pe pozitii culturale paralele sau chiar opuse celor ale adultilor. Rezultatul este (sub)cultura tinerilor, care isi elaboreaza propriile simboluri, modele, atitudini si comportamente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.