Sociologia opiniei publice

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.57

nivel: Facultate

Abordarea sociologica a opiniei publice constituie un aspect de actualitate pentru realitatea politica romaneasca, confruntata in ultimul an cu alegeri, cu abundenta sondajelor de opinie, pe cat de elogiate pe atat de criticate. Sociologia opiniei publice constituie un sprijin pentru cei care incearca sa-si explice (insa nu la nivelul simtului comun) de ce electoratul a preferat un anume candidat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia opiniei publice

Abordarea sociologica a opiniei publice constituie un aspect de actualitate pentru realitatea politica romaneasca, confruntata in ultimul an cu alegeri, cu abundenta sondajelor de opinie, pe cat de elogiate pe atat de criticate. Sociologia opiniei publice constituie un sprijin pentru cei care incearca sa-si explice (insa nu la nivelul simtului comun) de ce electoratul a preferat un anume candidat sau altul, care au fost motivatiile care i-au impins pe tineri sa opteze pentru un anume tip de candidat si daca publicarea sondajelor de opinie influenteaza distributia opiniilor intr-un sens sau altul.

In plus, lucrarea constituie un fundament stiintific pentru ilustrarea metodologiei sondajelor de opinie din sfera politicului, interpretand date ale sondajelor preelectorale realizate de institute romanesti de prestigiu. Spre deosebire de abordarea jurnalistica a acestor date, si acuzatiile aduse anchetelor cu pricina de a fi mai mult sau mai putin partinitoare, Septimiu Chelcea deruleaza un demers analitic obiectiv,neutru, fundamentat stiintific.

In plus, fata de abordarile clasice ale domeniului, preponderent americane, autorul are meritul de a apropia sociologia opiniei publice de contextul politic romanesc si de a face din aceasta o disciplina mai facila publicului larg. Studiul efectului "bandwagon" (efectul regruparii in jurul invingatorului) sau cel al "cainelui invins" (tendinta electoratului de a vota in favoarea candidatilor care au sanse mici de a castiga) dau seama asupra posibilitatilor de influentare a opiniei publice.

De acest fenomen al influentarii opiniei publice sAZa ocupat Elisabeth Noelle - Neuman care vorbeste de teama de izolare a individului si de nevoia ca glasul sau sa fie consonant cu al celorlalti. Tratand aceste aspecte, apar, in consecinta, aspecte despre interdictii in realizarea sau publicarea sondajelor preelectorale, discutii care nu constituie apanajul doar al presei romanesti ci al societatii civile din cadrul marilor democratii ale lumii. Pentru ca studiul opiniei publice sa nu fie doar o preocupare a teoreticienilor, autorul se opreste si asupra a ceea ce Bernard Hennesy (1981) numea "opinionAZpolitics process", adica relatia intre ceea ce oamenii gandesc si ceea ce guvernul face.

Legaturile stranse intre opinia publica si principiile democratiei au fost indelung afirmate. O reafirmare a acestora in spatiul romanesc este necesara tocmai pentru ca studiul opiniei publice nu inseamna numai sondaje preelectorale, ci inseamna fundamentarea si orientarea deciziilor politice. Despre modalitatile prin care o guvernare poate folosi informatiile despre opinia publica pentru a fi eficienta, lucrarea este datatoare de seama.

Capitolul II alatura studiul opiniei publice studiului asupra atitudinilor si schimbarii atitudinale, alaturare intalnita si in abordarile internationale ale fenomenului. Mergand pe ideea ca opiniile au la baza o anumita structura atitudinala, ca indivizii cu atitudini diferite percep diferit realitati asemanatoare (B. Hennesy, 1981) si ca atitudinile prezic un anume tip de comportament, capitolul II revine la o abordare psihosociologica a opiniei publice, care a constituit caracterul de noutate al cartii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.