Sociologia industriala

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.96

nivel: Facultate

Se numeste descriere, clasificare sau masurare,actul de a atribui proprietati obiectului.Sociologia foloseste termenul de masura intr-un sens mai larg decat fizicienii sau biologii. Cand se constata ca in sanul unei organizari , un anume serviciu manifesta un grad mai mare de satisfactii decat un altul, se spune ca s-a operat o masura(desi nu se exprima printr-un numar) .Totusi exista tendinta de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia industriala

Se numeste descriere, clasificare sau masurare,actul de a atribui proprietati obiectului.Sociologia foloseste termenul de masura intr-un sens mai larg decat fizicienii sau biologii. Cand se constata ca in sanul unei organizari , un anume serviciu manifesta un grad mai mare de satisfactii decat un altul, se spune ca s-a operat o masura(desi nu se exprima printr-un numar) .Totusi exista tendinta de a folosi masura in sensul traditional al cuvintului , prin constructia de matrici precise.

Se observa deja progrese in acest sens, dar noi nu ne gasim , decat in faza initiala de cercetari formale, care nu corespund ele insele decat la o parte limitata de ansamble de operatii de masura utilizate in practica.Vom examina aici, intr-o maniera foarte generala, demersul sociologului pentru a caracteriza obiectul sau studiu:vom vedea ca, atunci cand vrem determinarea de "variabile" susceptibile de a masura obiecte complexe, se aduce spre cercetare un proces mai mult sau mai putin tipic.

"Procesul" permite exprimarea "conceptelor"in termeni de indici empirici si contine patru faze majore:
1)reprezentarea sub forma de imagine a conceptului
2)specificarea dimensiunilor
3)alegerea indicatorilor observabili
4)sinteza indicatorilor care constituie indicii

1.Reprezentarea in imagini a conceptului
Gindirea si analiza care stabile un instrument de masura dau nastere, in general, la o reprezentare in imagini. Cercetatorul, in actiunea de analiza a detaliilor unei probleme teoretice, schiteaza mai intii o constructie abstracta, o imagine.Aspectul creator al muncii sale incepe probabil in momentul cand , percepand termene disparate, el descopera in ele o trasatura caracteristica fundamentala si incearca sa explice regularitatea care o observa. Conceptul, in momentul in care prinde contur, nu este decat o entitate cunoscuta in termeni vagi, care da un sens relatiilor observate intre fenomene.

O problema clasica a sociologiei industriale este analiza si masura notiunii de "gestiune".Dar ce se intelege exact prin notiunea de "gestiune", "directiune", "administratie".Notiunea de "gestiune" a aparut in ziua cand s-a remarcat ca doua uzine , plasate in conditii identice, pot fi dirijate mai bine sau mai rau. Acest factor complex , care favorizeaza randamentul oamenilor si productivitatea echipei, a primit numele "gestiune".

Apoi , sociologii organizarilor s-au fortat sa precizeze aceasta notiune si de a-I da un continut mai concret .Aceasi evolutie s-a manifestat si in alte domenii . Astfel notiunea de "inteligenta"corespunde , la origine , unei impresii complexe si concrete de vivacitate sau amortire mentala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.