Sociologia dinamica - legea celor trei stari evolutionare

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Ordinea sociala deci e legata de un sistem de idei predominant care contribuie la dezvoltarea sociabilitatii umane si, totodata, fixeaza marca epocii istorice, careia ii confera caracter de stadiu al evolutiei (observam confuzia dintre procesul istoric si procesul evolutiv, tipica pentru tot evolutionismul clasic, prima faza a teoriei evolutioniste). Aici este si ambiguitatea evolutionismului idea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia dinamica - legea celor trei stari evolutionare

Ordinea sociala deci e legata de un sistem de idei predominant care contribuie la dezvoltarea sociabilitatii umane si, totodata, fixeaza marca epocii istorice, careia ii confera caracter de stadiu al evolutiei (observam confuzia dintre procesul istoric si procesul evolutiv, tipica pentru tot evolutionismul clasic, prima faza a teoriei evolutioniste). Aici este si ambiguitatea evolutionismului idealist comte-ian: a)pe de o parte, el admite ca existenta umana, in primele stadii, aflata sub guvernarea principiilor teologice si metafizice antreneaza o dezvoltare a sociabilitatii umane, ceea ce inseamna ca acele principii sunt valide din punct de vedere ontologic; b)pe de alta parte, el sustine ca acele stadii corespund unor sinteze "nestiintifice", unor sistematizari "nestiintifice" ale existentei si ca atare sunt supuse invalidarii istorice a experientei umane. Acesta este paradoxul oricarui evolutionism. In esenta insa, temeiul devenirii este tocmai tensiunea intre organismul social si sistemul de idei pe care se bazeaza ordinea sociala.

Cand corpul social a crescut, baza lui sociala a devenit mai larga decat cea care poate fi controlata de respectivul sistem de idei, astfel ca acesta intra in descompunere si dupa o perioada anarhica se recompune ordinea sociala in cadrul si prin biruinta unui alt sistem de idei. Iata de ce "grupul" care manuieste ideile si sistemele are un rol dominant. El este intai "grup religios", apoi "metafizic" si in fine "pozitiv" sau stiintific. Aceste grupuri sunt intotdeauna secondate de grupurile prin care se afirma preponderent forta materiala. Acestea sunt: razboinicii, in prima faza, "legistii", in faza a doua, de tranzitie, si "industrialii", in faza a treia, implinita.

Aceste "grupuri" si relatia lor, imprima caracterul sociabilitatii umane in diferitele stadii ale evolutiei sale. La acestea s-ar putea adauga "grupurile" in si prin care se afirma forta morala: acestea sunt familiile si intr-un cadru mai general "femeile" (ca grupare sau componenta a existentei sociale). Vom observa, deci, ambivalenta teoriei evolutioniste comte-iene. Ca teorie unievolutionara, citita ad literam, ea detine un slab coeficient valoric. Citita insa printr-o lectura noua, care deplaseaza accentele si recupereaza distinctia intre proces istoric si proces evolutionar, teoria redevine interesanta.

CONFUZIA CEA MAI GRAVA este aceea dintre procesul istoric si cel evolutionar, astfel incat A. Comte asimileaza secventele istorice analizate de el unei scheme evolutioniste, astfel incat modelul logic al analizei este transferat asupra istoriei, iar principiul succesiunii unor stari (din multitudinea de stari si fatete) ale istoriei este inaltat la rangul de lege a evolutiei unice. In esenta, legea celor trei stari si cinci faze evolutionare, se intemeiaza pe un postulat de esenta filosofica, si anume postulatul unitatii active a Umanitatii in istorie. Umanitatea sau "Marea Fiinta" se realizeaza pe sine progresiv dupa o lege care presupune trei stari universale: teologica, metafizica si pozitiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.