Sociologia ca stiinta - raporturile cu stiinta

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.73

nivel: Facultate

De-a lungul timpului sociologia a fost definita in diferite moduri in functie de nivelul de cunoastere si de explicare a socialului.
Filozoful pozitivist francez - Auguste Compte a folosit pentru prima data termenul de "sociologie" intr-un studiu intitulat: "Course de philosophie positive", publicat in anul 1838. In lucrarea respectiva a definit conceptul de "sociologie" ca fiind o "stiint[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia ca stiinta - raporturile cu stiinta

De-a lungul timpului sociologia a fost definita in diferite moduri in functie de nivelul de cunoastere si de explicare a socialului.
Filozoful pozitivist francez - Auguste Compte a folosit pentru prima data termenul de "sociologie" intr-un studiu intitulat: "Course de philosophie positive", publicat in anul 1838. In lucrarea respectiva a definit conceptul de "sociologie" ca fiind o "stiinta a societatii".
Max Weber a apreciat sociologia drept stiinta care studiaza actiunea sociala.

George Gurtvich a considerat ca "sociologia este stiinta fenomenelor sociale totale, care are drept obiect studiul global al relatiilor sociale, societatea ca integralitate de raporturi".Dimitrie Gusti a definit sociologia ca fiind "stiinta realitatilor sociale". In conceptia lui Petre Andrei "sociologia studiaza in mod obiectiv, in primul rand, existenta sociala sub aspectul ei static-structural, si apoi sub aspectul dinamic - functional al ei, aratand fazele si tipurile sociale realizate".

Pentru Traian Herseni "sociologia este stiinta societatilor omenesti, este o disciplina ce se ocupa cu studiul vietii sociale, al fenomenelor de comunicare umana, de convietuire sociala".Dictionarul "Le Petit Larousse" defineste sociologia ca fiind disciplina care "studiaza stiintific societatile omenesti si faptele sociale". Catalin Zamfirescu si Lazar Vlasceanu in "Dictionarul de sociologie" considera ca "sociologia este o stiinta despre societate".

Din succinta trecere in revista a diferitelor definitii date sociologiei se desprind elementele fundamentale privitoare la specificitatea sa ca disciplina stiintifica.Rezulta din definitiile date ca sociologia, ca stiinta, dispune de un obiect propriu de cunoastere si anume societatea. Numai ca societatea este obiect de studiu nu doar al sociologiei , ci si al multor alte stiinte sociale.

Se naste in mod firesc intrebarea ce anume confera specificitate sociologiei? Se considera ca ceea ce deosebeste sociologia, in principal de toate celelalte stiinte sociale este perspectiva de abordare a obiectului de cercetare comun, respectiv societatea. Sociologia este stiinta care abordeaza societatea ca totalitate, ca intreg, studiind ansamblul faptelor, fenomenelor, relatiilor si proceselor sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.