Sociologia ca disciplina de studiu - institutie si profesie

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.18

nivel: Facultate

Serge Moscovici (1925 - ...) sociolog si psiholog de origine romtna. In prezent este cea mai reputata autoritate in psihologia sociala europeana. Opere principale: Comunitațile tradiționale si schimabarile sociale (1961), Psihanaliza, imaginea si publicul sau (1961), Eseu despre istoria umana a naturii (1968), Societatea contra naturii (1972). A coordonat tratatele de Psihologie sociala, vol II di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia ca disciplina de studiu - institutie si profesie

Serge Moscovici (1925 - ...) sociolog si psiholog de origine romtna. In prezent este cea mai reputata autoritate in psihologia sociala europeana. Opere principale: Comunitațile tradiționale si schimabarile sociale (1961), Psihanaliza, imaginea si publicul sau (1961), Eseu despre istoria umana a naturii (1968), Societatea contra naturii (1972). A coordonat tratatele de Psihologie sociala, vol II din anul 1972/1973 si Psihologia comunicarii din 1972.

Petre Andrei (1891 - 1940), student si apoi succesor al lui Dimitrie Gusti la catedra de sociologie de la Universitatea din Iasi, Ministru al Invațamtntului Public la sftrsitul anilor '30, victima a extremei de drepta legionare (asemeni profesorului Virgil Madgearu si lui Nicolae Iorga).

Petre Andrei a reusit o sinteza a marii sociologii a timpului sau, reconciliind ideile lui Durkheim cu cele ale lui Simmel, Max Weber si L. Von Wiese, si este, concomitent, pionier al unei direcții de mare viitor: sociologia cunoasterii. S-a impus in domeniul sociologiei prin urmatoarele lucrari: Sociologia revoluției (1921), Die Soziologische Auffasung der Erkenntnis (1923), Probleme de sociologie (1927), Sociologie generala (1936).

Stefan Zeletin (1882 - 1934). Relutnd schema utilizata de W. Sombart pentru analiza capitalismului occidental, Zeletin ne-a lasat una din capodoperele sociologiei romtnesti, de mare interes si astazi: Burghezia romtna: originea si rolul ei istoric (1925), cea mai serioasa lucrare asupra nasterii si volumului capitalismului in Romtnia.

Sociologia romtneasca reține numele lui Zeletin si pentru incercarea sociologului de a construi un model de dezvoltare al națiunii romtne pe schema unui model economic. Este, de asemenea, autorul unei lucrari de pioneriat nerefitoare la noile orientari liberale: Neoliberalismul (1927).

Mihai Ralea (1896 - 1964). Ralea nu a fost doar un sociolog, el a fost si psiholog si totodata un important estetician si critic literar. Consacrarea in domeniul sociologiei este data de teza sa de doctorat susținuta la Paris: Ideea de revoluție in doctrinele socialiste (1923), publicata la noi in țara in 1930. Este si autorul unei Introduceri in sociologie a carui forma definitiva este data in 1974. Ideea care l-a preocupat intreaga viața a fost aceea a elaborarii unei Sociologii a succesului. Si-a realizat ideea, parțial, impreuna cu un alt sociolog romtn - Traian Herseni - publictnd in 1962: Sociologia succesului, de fapt o psihologie a succesului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.