Sociologia - stiinta societatii, constituirea sociologiei ca stiinta

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Asadar, Montesquieu descopera in cadrul legilor legislatorului- obiceiurile, moravurile, manierele etc .privite ca institutii ale natiunii- natura guvernului, ceea ce il face sa fie ceea ce este; sa stabileasca legi care sunt privite ca raporturi necesare care deriva din natura lucrurilor, si explica geneza guvernelor; sa demonstreze ca aceste legi depind de lucruri, de factori generali si special[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sociologia - stiinta societatii, constituirea sociologiei ca stiinta

Asadar, Montesquieu descopera in cadrul legilor legislatorului- obiceiurile, moravurile, manierele etc .privite ca institutii ale natiunii- natura guvernului, ceea ce il face sa fie ceea ce este; sa stabileasca legi care sunt privite ca raporturi necesare care deriva din natura lucrurilor, si explica geneza guvernelor; sa demonstreze ca aceste legi depind de lucruri, de factori generali si speciali, de determinismul natural, geografic.1.1.2. Fundamentarea sociologiei ca stiinta. Cunoasterea sociologica

Sociologia se fundamenteaza ca stiinta atunci cand se contureaza de sine statator obiectul propriu de studiu iar in plan cognitiv cand apare posibilitatea abordarii integratoare asupra societatii, printr-un sistem de metode si tehnici proprii. De remarcat este in acest proces ca reprezentantii sociologiei moderne- filosofi ai istoriei, filosofi sociali- printr-un efort cognitiv amplu si profund procedeaza la separarea sociologiei de filozofie. Dincolo de discutiile contradictorii care au aparut privind continutul acestui moment, ganditorul francez Georges Gurvitch (1894-1965) sustine ca fundamentarea sociologiei moderne trebuie sa inceapa cu:

Saint Simon, precursor al lui Auguste Comte, reprezentant de seama al
socialismului utopic elaboreaza planuri de construirea unei societati mai bune si in concordanta cu aceasta contureaza si planul unei stiinte noi pe care o numeste "Fiziologia sociala" care este identica cu sociologia ca stiinta si care trebuie sa studieze societatea in actiune fiind o stiinta a libertatilor. Ganditorul francez abordeaza probleme de maxima importanta: raportul dintre productia materiala si productia spirituala; problema claselor sociale si luptei de clasa; regimul social, oricare ar fi el, este aplicarea unei conceptii filosofice.

Adept al gandirii filosofice pozitive noua stiinta trebuie sa trateze riguros faptele sociale, dupa modelul stiintelor naturii dar in maniere specifice. Sa utilizeze metodele stiintifice in studierea faptelor economice, politice, sociale, materiale ca si a celor spirituale. El ajunge la concluzia ca faptele sociale dominante in societate sunt cele economice si indeosebi cele industriale. Faptele politice sunt tratate in interdependenta cu factori economici si trebuie sa se manifeste prin reforme ca si prin actiuni legislative.

Auguste Comte (1798-1857), preia ideile stiintifice pozitive de la Saint Simon, unde lucreaza ca secretar particular al acestuia; adept al fizicii sociale, a fiziologiei sociale, prezente la Hobbes si Simon, A. Comte vine cu o conceptie proprie, si elaboreaza, instituie termenul sociologie, pentru ca este nemultumit de celelalte stiinte pe care le considera ca sunt neacoperitoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.