Societatile de investitii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 7.11

nivel: Facultate

Societatile de investitii
Așa cum s-a subliniat , activitatea SICAV se bazează pe menținerea plasamentelor pe timp îndelungat , pentru că numai deținerea acțiunilor sau obligațiunilor timp de un exercițiu (trimestru , semestru sau an) permite încasarea venitului respectiv (dobânzi sau dividende) . Bineînțeles că SICAV-urile sunt libere să-și modifice plasamentele , să vândă unele , să cumpe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Societatile de investitii

Societatile de investitii
Așa cum s-a subliniat , activitatea SICAV se bazează pe menținerea plasamentelor pe timp îndelungat , pentru că numai deținerea acțiunilor sau obligațiunilor timp de un exercițiu (trimestru , semestru sau an) permite încasarea venitului respectiv (dobânzi sau dividende) . Bineînțeles că SICAV-urile sunt libere să-și modifice plasamentele , să vândă unele , să cumpere altele , în aplicarea politicii proprii de optimizare a plasamentelor .

Societatile de investitii
În conformația generală a plasamentelor , SICAV-ul trebiue să respecte anumite proporții minime stabilite prin lege în scopul asigurării lichidității , protejării sau pentru a evita deturnarea scopului funcțional .

Societatile de investitii
Astfel , capitalul mobilizat de SICAV trebuie plasat în proporție de cel puțin 30 % în obligații ale statului , respectiv , bonuri de tezaur pentru ca astfel SICAV-ul să-și asigure lichiditatea . Eventualele solicitări ale membrilor privind răscumpărarea vor fi astfel ușor satisfăcute și fără efecte negative pentru societate , întrucât obigațiile de stat , bonurile de tezaur au cursuri deosebit de stabile , astfel că de regulă nu apar pierderi mari din diferențe de curs pentru societate . De asemenea , bonurile de tezaur sunt imediat vandabile , deci au lichiditate imediată .

Remarcăm cu această ocazie că se statuează prin lege obligativitatea acestui plasament și prin aceasta se crează debușee garantate pentru obligațiile sau bonurile de tezaur ce reprezintă datoria publică , canalizându-se astfel în acest sens , o bună parte din plasamentele de capital din economie .

Pentru restul plasamentelor , legea urmărește o dispersare a participanților în scopul de a evita pierderile importante pentru investitorii angajați în SICAV (atunci când vreo intreprindere a cărei acțiuni sunt deținute de către SICAV ar da faliment sau ar avea timp îndelungat rezultate nefavorabile) . Astfel , se prevede ca SICAV să nu angajeze mai mult de 10 % din titlurile emise de o singură intreprindere.

Aceste prevederi au și o altă utilitate . Ele acționează pentru păstrarea propriei funcționalități a SICAV și împiedică transformarea ei într-o societate holding de control asupra pachetului de acțiuni majoritar și prin acesta de influențare a conducerii activității intreprinderii respective .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.