Societatea feudala

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Statul se arata neputincios in fata navalirilor barbare, care puneau in primejdie viata si avutul populatiei. Datorita cresterii impozitelor, unii locuitori ai imperiului erau incapabili sa le plateasca. In aceste conditii, existau oameni liberi care se puneau sub protectia unor mari proprietari, care ii aparau de barbari si de functionarii ce strangeau impozitele. Acesti protectori deveneau patro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Societatea feudala

Statul se arata neputincios in fata navalirilor barbare, care puneau in primejdie viata si avutul populatiei. Datorita cresterii impozitelor, unii locuitori ai imperiului erau incapabili sa le plateasca. In aceste conditii, existau oameni liberi care se puneau sub protectia unor mari proprietari, care ii aparau de barbari si de functionarii ce strangeau impozitele. Acesti protectori deveneau patroni si se substituiau statului in calitate de autoritati administrative si judecatoresti pe domeniile lor. Dezvoltarea colonatului si raspandirea patronatului constituie indicii care marcheaza sfarsitul lumii antice.

2. Criza economica s-a manifestat prin: criza monetara, rezultat al comertului in pierdere cu India si China; prin inflatie, adica imparatii au crescut preturile pentru a contracara criza monetara. Ruralizarea economiei a fost cauzata de decaderea oraselor, mestesugurilor si comertului. Regresul activitatii centrelor urbane a dus la o economie naturala, bazata pe schimbul in natura, trocul (produs contra produs).

3. Criza militara. Incepand cu secolul al III-lea in armata romana au patruns tot mai multi ostasi si comandanti de origine barbara. Datorita acestor patrunderi disciplina armatelor romane a slabit considerabil. In acelasi timp s-a declansat anarhia militara, manifestata prin permanente lupte pentru tron intre generalii armatei romane ( 235-284 ). 4. La toate acestea se adauga si o criza culturala. Odata cu depopularea oraselor, cu absenta scolilor, a lecturilor publice, viata intelectuala cunoaste un vizibil regres. Literatura, arta, gandirea se indeparteaza de formele clasice, iar invatamantul se reduce doar la studiul retoricii si gramaticii.

5. Criza politica incepuse cu aparenta autoritatii imperiale si cu reducerea imperiului aproape numai la teritoriul Italiei, in fata afirmarii hotarate a popoarelor germanice. Din exterior loveau germanii, hunii, iar romanii faceau fata cu greu acestor atacuri. De multe ori erau siliti sa accepte asezarea in anumite provincii a barbarilor care primeau pamant si astfel deveneau federati (aliati) ai imperiului. In aceasta calitate ei trebuiau sa apere imperiul de atacul altor popoare migratoare. Federatii erau nesiguri si in realitate teritoriile pe care le ocupau erau pierdute pentru imperiu.

Din primul val migrator au facut parte germanii: gotii, vandalii, alamanii, francii etc., care locuiau in sudul Peninsulei Scandinave; erau organizati in uniuni de triburi. Cateva secole au fost opriti de romani la Rin si Dunare dar in secolul al III-lea, nemaiputand fi staviliti, au patruns in imperiu, fiind fascinati de stralucirea civilizatiei romane. Ei doreau sa se integreze in aceasta dar in realitate au dat lovitura de gratie statului roman, slabit si de crizele mentionate mai sus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.