Societatea comerciala - notiune, forme, modalitati de constituire

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Astfel, aceasta categorie de persoane juridice se deosebeste fundamental de societatile comerciale, al caror scop principal si nu accesoriu este obtinerea de profit, acest scop nefiind nicicum conditionat sau derivat dintr-o alta cauza ce ar fi dus la constituirea persoanei juridice. De asemenea, reglementarea noua cu privire la asociatii si fundatii (reglementare care abroga dispozitiile in mater[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Societatea comerciala - notiune, forme, modalitati de constituire

Astfel, aceasta categorie de persoane juridice se deosebeste fundamental de societatile comerciale, al caror scop principal si nu accesoriu este obtinerea de profit, acest scop nefiind nicicum conditionat sau derivat dintr-o alta cauza ce ar fi dus la constituirea persoanei juridice. De asemenea, reglementarea noua cu privire la asociatii si fundatii (reglementare care abroga dispozitiile in materie cuprinse in Legea nr. 21/1924), stabileste si dreptul in favoarea asociatiilor si fundatiilor de a infiinta societati comerciale, dividendele astfel obtinute fiind obligatoriu de folosit, fie ca reinvestitie in cadrul acelei societati, fie pentru realizarea scopului principal al fundatiei sau asociatiei.

In cadrul celorlalte persoane juridice, societatile comerciale prezinta un specific cu totul deosebit, conferit de faptul ca persoanele care se asociaza in vederea constituirii societatii consimt sa puna in comun anumite bunuri pentru efectuarea de acte si fapte de comert.

Spre deosebire de societatile comerciale, societatile civile nu au calitatea de persoane juridice. Astfel, societatea civila ramane doar cu o natura juridica contractuala, ea reprezentand, conform art. 1491 din Codul Civil, contractul prin care doua sau mai multe persoane isi manifesta acordul de vointa, punand in comun anumite bunuri sau industrie (munca), cu scopul de a imparti foloasele ce ar rezulta din exploatarea acelor bunuri.

Elementul de fond care separa cele doua categorii de societati in civile si comerciale este obiectul societatii. Astfel, in masura in care in obiectul contractului de societate sunt incluse activitati care, conform art. 3 din Codul comercial, sunt considerate a fi fapte obiective de comert, acea societate este o societate comerciala. Aceasta este solutia, chiar si in situatia in care nu se indeplinesc cerintele specifice impuse pentru constituirea unei societati comerciale. In schimb, daca prin natura lui obiectul contractului de societate este civil, acea societate este civila chiar daca ea a fost constituita cu respectarea formalitatilor impuse de Legea nr. 31/1990 (de exemplu, societatile constituite in vederea cumpararii si vanzarii bunurilor imobiliare).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.